Ga naar content
Gratis verzending vanaf 75 Ontdek onze concept store in Enschede Unieke producten en merken

Duurzaam schoonmaken: verantwoord aan de poets!


Een schoon en opgeruimd huis. Wie wordt daar nou niet blij van? Sommige mensen vinden het heerlijk om een ochtendje druk in de weer te gaan met een emmer met sop, dweil en stofzuiger. Anderen vinden het maar een vervelend taakje en willen er eigenlijk zo snel mogelijk weer klaar mee zijn. 


Tegenwoordig wordt er eigenlijk ook nog wel van je verwacht dat je rekening houdt met het milieu. Het zou toch jammer zijn als jouw ochtendje schoonmaken hier een negatief effect op heeft? Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van leuke merken op de markt die duurzame schoonmaakproducten aanbieden. In dit blog lees je meer over deze merken en producten, zodat jij verantwoord aan de slag kan! 

Middeltjes om mee te poetsen  

Seepje is zo’n merk dat duurzame producten maakt waarmee jij jouw hele huis weer stralend schoon krijgt. Ze maken wasmiddel, allesreinigers, afwasmiddelen, handzepen en wasverzachters. Deze producten worden allemaal gemaakt met de beste ingrediënten uit de natuur en ruiken heerlijk! Verder hebben ze ook zogenaamde ‘’super schillen’’ als ingrediënt voor hun producten. Deze schillen komen van de Sapindus mukorossi vrucht en groeien aan bomen in Nepal en India. Wanneer deze schillen in aanraking komen met water maken ze een natuurlijke zeep aan. Dat is wel bijzonder hé! Heb jij toch liever vloeibare schoonmaakproducten? Ook dat heeft Seepje in het assortiment. En wat is dan de missie van Seepje? Een schonere en mooiere wereld! 

zeep
© Seepje ​​
zeep
© Seepje ​​

Nog een mooi merk is Kinfill! Dit Nederlandse merk produceert ecologische schoonmaakproducten in prachtig, minimalistisch vormgegeven verpakkingen. Het merk is ontstaan met het idee om single-use plastic tegen te gaan. Single-use plastic houdt in dat de verpakking één keer wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en slecht voor het milieu. Om deze reden heeft Kinfill verpakkingen die kunnen worden hergebruikt. Ze hebben verschillende reinigers, zoals onder andere allesreiniger, vloerreiniger en glasreiniger. Alle schoonmaakmiddelen van Kinfill zijn 100% biologisch afbreekbaar. En is je fijne product op? Koop dan eenvoudig een refill en maak thuis eenvoudig nieuw schoonmaakmiddel! Mocht jij nu helemaal zin hebben om duurzaam te gaan poetsen, koop dan The Full House Collection. In dit pakket zitten alle producten die jij nodig hebt om jouw huis weer stralend schoon te krijgen. En nog een leuk nieuwtje! De producten van Kinfill zijn straks ook te koop in de conceptstore van Wonder and Melon. Ik ben in ieder geval fan! 

Als laatste heeft ook het merk sophiegreen duurzame schoonmaakproducten waarbij ze de onnodige berg plastic afval die schoonmaakproducten veroorzaken willen verkleinen. Net als bij Kinfill, kunnen ook de verpakkingen van sophiegreen worden hergebruikt. In 2020 hebben ze zelfs de prijs gewonnen voor meest duurzame verpakking! Ze noemen zichzelf de natuurvriendelijke uitblinker. Een zakje met poeder dat vermengt wordt met 750 milliliter water verandert in een fles vol schoonmaakmiddel. Hierdoor kan de fles steeds opnieuw worden gebruikt. En het fijne is dat de producten ook nog allemaal een heerlijke geur hebben! 

schoonmaakspullen
© Sophiegreen ​​

Boenen en schrobben

Naast fijne schoonmaakmiddelen is het natuurlijk ook nodig om andere schoonmaakproducten in huis te hebben om de boel is even flink schoon te schrobben! Denk aan doekjes, sponsjes, theedoeken en een emmer voor het sop. Ook hier zijn genoeg duurzame producten voor te vinden. Kies bijvoorbeeld voor een schuursponsje van kokosnootvezels of van gedroogd gras en ga voor een herbruikbaar poetsdoekje gemaakt van natuurlijk materiaal. Het merk WAAR verkoopt bijvoorbeeld dit handige pakket voor een groene schoonmaak! Met sponsjes en een afwasborstel gemaakt van natuurlijke materialen. Leuk om cadeau te doen of om voor jezelf te kopen! Ook het merk Andrée Jardin verkoopt enkele duurzame schoonmaakproducten. Koop bijvoorbeeld deze sponsdoeken met leuke print. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijk materiaal en helemaal biologisch afbreekbaar. 

Nog een paar laatste tips

jouw duurzame poetsochtend helemaal compleet te maken heb ik hier nog een paar laatste handige tips voor je: 

  • Gebruik de juiste dosering schoonmaakmiddelen. Meer is niet altijd beter! 
  • Gooi regelmatig alle ramen open om jouw huis te ventileren. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit in huis verbeterd en voorkom je de vorming van schimmels en bacteriën.  En wat niet vies wordt, hoef je ook niet schoon te maken! 
  • Warm water is heet genoeg. Het is niet nodig om super heet water te gebruiken, want bacteriën lossen het beste op in een watertemperatuur vanaf 30 graden. Hiermee bespaar je ook weer extra energie die nodig is om het water op te warmen. 
  • Spoel je gebruikte schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer en nooit in de tuin of op straat. Dit is een stuk beter voor de natuur. 
  • Maak een leuke schoonmaak playlist aan! Onder het genot van een leuk muziekje is alles leuker!

Hopelijk ben je een beetje geïnspireerd geraakt om jouw poetssessies iets duurzamer te maken! Ik ben benieuwd met welke producten jij aan de slag gaat!


Voor (of tijdens) het schoonmaken moet ook opgeruimd worden, voor wat extra hulp kun je hier ons blog bekijken met handige opruim tips!

.