Ga naar content

De nieuwste interieurtrend: ‘Japandi stijl’


De Japandi stijl is helemaal opkomend en dus super trendy. Bij verschillende influencers heb ik deze naam al voorbij zien komen. Dit maakte me natuurlijk nieuwsgierig en ben er daarom voor je in gedoken! Ik ben enthousiast en wie weet jij hierna ook wel!

Japans design ft Scandinavisch design

De Scandinavische woonstijl kennen we natuurlijk al jaren. Het is denk ik ook één van de bekendste stijlen. Wil je hier toch nog graag wat extra informatie over. Check dan vooral even ons blog : 9 interieurstijlen binnen het interieur.


De Japanse stijl was daarentegen voor mij redelijk nieuw. Het is geen woonstijl die erg bekend is binnen de westerse landen. Maar daar komt vanaf nu verandering in!

Door het Scandinavische design te mixen met de minimalistische, rustige en natuurlijke invloeden uit het Japanse design is er een hele nieuwe interieurstijl gecreëerd: Japandi! 


Een stijl die voor mij gelijk op zijn plek valt. Het is geen stijl ‘waar je eerst even aan moet wennen’, zoals je soms bij andere stijlen wel ziet. Dat je het eerst een paar maanden lang in woonbladen tegen moet komen voordat je het ‘eigen’ kunt maken.


Japandi Stijl hier shoppen via Fonq.

Een Scandinavisch interieur vs een Japans interieur

De kunst van de Japandi stijl is dat er materialen, items en sferen worden gemixt die eigenlijk al bekend zijn bij ons maar (door de combinatie) er net een ‘ander sausje’ over wordt gegoten. Ik krijg er gelijk een thuis gevoel bij. Het straalt namelijk warmte en rust uit. Ik denk dan ook dat dit niet bij een trend blijft maar straks past binnen het rijtje ‘bekendste en blijvende woonstijlen’ valt.

Sfeer binnen de Japandi stijl

Binnen dit interieur moet je helemaal tot rust kunnen komen. Er is geen ruimte voor overbodige prikkels. Felle kleuren zul je daarom bijvoorbeeld niet tegenkomen. De Japandi stijl is perfect om je in terug te kunnen trekken wanneer je even uit de hectiek van het alledaagse leven wilt stappen. In één woord gezegd ‘ZEN’!


Zen ontstaat door het minimalistische ontwerp, maar toch staat Japandi vol met design waardige items. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, warme en rustige kleuren, die direct zorgen voor de sfeer van thuiskomen. 

Kleurgebruik

Zoals al eerder beschreven zijn felle kleuren not done binnen de Japandi. Toch zul je ook de pasteltinten, zoals die vaak worden toegepast binnen de Scandinavische woonstijl, wel terug zien maar in minder mate. Binnen de Japandi stijl wordt er voornamelijk gewerkt met contrasten. Een combinatie van donkere of lichte houtsoorten, witte en neutrale tinten in combinatie met zwarte items zorgt voor een mooi contrast. 


Waar de accessoires binnen het Scandinavische palet nog vaak een pastel kleur hadden worden deze nu veelal aangevuld met zwart of donkerbruin! Ook blijft de terracotta kleur en messing. 


Waar de basis qua muurkleuren binnen de Scandinavische stijl vaak uit een witte kleur bestaat zie je binnen de Japandi stijl meer de wat warmere en neutrale tinten als bruin en beige terug. Ook grijs en wit/crème tinten worden alsnog wel toegevoegd. Maar de basis bestaat dus niet meer uit een wit pallet.

Een paar (muur)kleuren die perfect zullen staan binnen de Japandi stijl. Wat denk je van deze neutrale tinten?

Wandafwerking

Wat heel stijlvol is binnen de Japandi is dat je ook kunt kiezen om andere soorten wandafwerking te gebruiken. Ook daar zitten grote contrasten in. Er zal dus altijd wel een afwerking tussen zitten die bij je past.


Betonlook: heb je deze al ‘standaard’ in je woning zitten, dan moet je die dus ook zeker laten zitten. Heb je dit geluk niet? Je kunt een betonlook ook heel goed creëren met behang. Tip: kies wel voor een hoogwaardige kwaliteit. De Japandi stijl staat voor minimalistisch maar ook design. Met een net niet behang sla je dan ook de plank mis. Dus hiervoor geldt: doe het goed of doe het niet.


Naast behang kun je een muur ook een betonlook geven door deze te  verven. Ook geldt hiervoor ga voor hoogwaardige kwaliteit of doe het niet.


Wandpanelen van hout: wat je tegenwoordig ook regelmatig ziet zijn houten wandpanelen. Deze kun je in veel houtkleuren krijgen. Wanneer je voor een echte Japandi stijl wilt gaan, wil ik je adviseren om een lichtere houtsoort of een walnoot kleur te kiezen. Het mooie van dit product is dat het niet alleen mooi staat maar ook nog eens zorgt voor een goede akoestiek.


Tegels: ook deze mag je verwerken in deze minimalistische woonstijl. Tegels geven een clean gevoel door het gladde oppervlak. En clean is exact wat Japandi uit hoort te stralen. Probeer ook een beetje uit je comfortzone te stappen en niet alleen te denken aan tegels in de badkamer of in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld een lambrisering maken van tegels. Tegenwoordig kun je tegels in allerlei kleuren, vormen en materialen krijgen. Dus daar mag je best mee spelen!

Tegeldepot Japandi stijl
© Tegeldepot​​
Tegeldepot Japandi stijl
© Tegeldepot​​

Japandi behang: natuurlijk mag je ook gerust voor een tof behang gaan als wandafwerking. Houdt het wel rustig en neutraal. Dus geen drukke en te kleurrijke prints. Een paar voorbeelden van soorten behang dat goed toe te passen is in een Japandi interieur:

Materiaalgebruik

Terug naar de basis! Dat is wat we gaan doen binnen deze stijl. We gaan daarom voor natuurlijke materialen, ambacht en hier en daar wat imperfectie. Dat laatste komt vooral voort uit de Wabi Sabi trend!


Wabi Sabi is een Japanse levenskunst. Exact… daar komt het stukje Japan aan! De schoonheid kunnen zien van imperfectie staat centraal binnen deze levenskunst. Asymmetrie, geometrische vormen maar ook strakke meubels zie je veel terug. Niet (meer) kiezen voor veel spullen maar spullen die ons interieur karakter geven en een verhaal vertellen. Dus back to basic! En is dat niet iets waar we allemaal wel eens stiekem naar verlangen? 

Helemaal in deze gekke pandemie waarin we veel thuis zitten en alle tijd hebben om ons interieur eens goed onder de loep te nemen. Hebben we alle spullen nodig die erin staan? Geeft dit rust of juist extra prikkels? Ga je bij de aanschaf van nieuwe items voor goedkoop zonder verhaal, of wil je meer karakter en ga je voor ambacht? Stel jezelf de vraag: waar wordt je nou echt gelukkig van binnen je interieur? Wat is ervoor nodig om een ‘thuis’ te creëren? Want dat is wel waar deze warme stijl voor staat.


Ik begrijp dat je dit blog niet leest om een filosofische les te volgen. Toch mag je jezelf deze vragen best stellen om tot de kern van de Wabi Sabi trend te komen. En dus daaropvolgend ook tot de kern van de Japandi stijl. Een interieurtrend maar ook een Japanse levensfilosofie die staat voor rust. Rust in je (dagelijks)leven, je gedachten maar ook binnen je interieur! 


Maar genoeg over de achtergrond achter deze stijl. Over op het materiaalgebruik! Zoals al eerder beschreven zijn de kleuren binnen de Japandi stijl rustig, warm en is er veel contrast. Dat zie je ook terug in de materialen die veelal natuurlijk zijn!

Hout voert toch wel echt de boventoon. Ga je voor licht hout dan neig je iets meer naar de Scandinavische kant van deze stijl. Kies je meer voor een donkere houtsoort als bijvoorbeeld ‘walnoot’ dan ga je wat meer voor de Japanse invloeden. 


Met de twee moodboards hieronder laten we je het verschil zien. We hebben bij beiden dezelfde basis gehouden. De achtergrond kleur die je ziet is Elephant’s Breath van Farrow And Ball. Door deze te combineren met lichthout of juist de donkere houtkleur krijg je een heel ander effect. Wel allebei met de Japandi stijl!

Japandi stijl moodboard 1
Japandi stijl moodboard 2

Naast houtwerk moet je ook zeker denken aan materialen als leer, rotan, papier en keramiek. In bovenstaande moodboards kun je zien welk effect er ontstaat door deze materialen te combineren. 
Tip: wil je meer weten over keramiek? In ons blog Keramiek in de spotlight kun je lezen welke items onder keramiek vallen en waarom dit product zo geliefd is bij ontwerpers. Kijk… daar komt die ambacht uit de Wabi Sabi weer terug!


Om wat extra warmte aan te brengen is het belangrijk om ook zachte materialen te gebruiken. Denk aan mooie kussens, een vloerkleed en prachtige linnen gordijnen. Het kleedt af, voelt rijkelijk aan en geeft nét die zachtere afwerking.

Vormen

Japandistijl oogt strak maar staat ook bekend om zijn vormen. Organische ronde vormen vind je volop terug binnen de Japandi. Deze vormen zie je terug in de meubels en accessoires. Pas bijvoorbeeld ronde, golvende, asymmetrische of bollende vormen toe. Deze vormen zorgen weer voor wat zachtheid in contrast met de strakke/grafische lijnen. Die strakke lijnen vind je terug in de basis waarbij je moet denken aan de wandafwerking en de vloer.

De vloer

Om de Japandi stijl goed door te trekken kan de vloer natuurlijk niet achterblijven. 


  • Daar is die weer: beton! Naast dat je de wanden hiermee kunt bekleden mag je dit ook op de vloer leggen. Je kunt natuurlijk gaan voor een echte betonvloer. Met betonlook tegels kun je ook deze sfeer neer zetten. Wil je liever een warmer materiaal onder je voeten voelen? Dan is vinyl met een betonlook zeker een aanrader!
  • Een mooie houten vloer past ook helemaal in het plaatje. Het straalt ook gelijk weer ambacht uit. 
  • PVC: een echte houten vloer brengt natuurlijk wel een kostenplaatje met zich mee. Wil je voor een lager budget wel graag een houtlook? Dan is pvc de oplossing. Het is een stuk betaalbaarder en makkelijker schoon te houden dan een houten vloer.

Design meubels

De Japandi stijl straalt luxe maar ook eenvoud uit. De duurzaamheid en ambacht straalt er eigenlijk van af. Meubels met een felle kleur, drukke print of goedkoop ogend willen we bij de Japandi dan ook niet terug zien! Toch straalt de Japandi stijl ook geen ver-van-mijn-bed-show uit. Daarmee bedoel ik dat het er niet over de top uitziet. Eigenlijk wordt met het Japanse en Scandinavische design de strakke vorm van meubels bedoelt en niet zozeer het onbetaalbare design.  Het is dus een stijl die voor velen prima haalbaar kan zijn!

Ga hier wederom voor natuurlijke materialen. Veel hout en speel met ronde vormen. Om wat contrast aan al het hout te geven kun je ervoor kiezen om in enkele items een zwarte kleur terug te laten komen. Ook rotan en webbing zie je terug binnen deze stijl. Denk aan lampen of kasten met webbing.


Ga voor een grote bank om te voorkomen dat het rommelig wordt. Kies deze in een fijne stof en neutrale lichte tint. Zet er als contrast bijvoorbeeld een mooie leren poef naast. Leg in de bank een heerlijk aaibaar kussen. Tip: Teddy is nog steeds een hit!


Zorg voor genoeg kastruimte om alle spullen in op te kunnen bergen. Een múst in deze stijl is dat het minimalistisch is en dus vooral niet rommelig. Zorg dus dat je alle ‘rommel’ kwijt kunt en zeker niet door het huis laat rondslingeren. Maatwerk kasten zijn een ultieme oplossing om opbergruimte strak te kunnen verwerken binnen de ruimte. 

Zeg je Japandi dan zeg je daybed! Heb je er de ruimte voor dan wil ik je aanraden om deze zeker aan te schaffen. Kies voor een leren exemplaar om het wat stoerder te maken of juist één van een mooie zachte stof om het iets te verfijnen.

Accessoires met een Japandi sfeer

Is er een accessoire dat je moet hebben in de Japandi sfeer? Ik vind van niet! De Japandi sfeer breng je vooral terug door het kiezen van de juiste materialen, kleuren en vormen. Ik heb een aantal toffe items voor je uitgezocht die deze eigenschappen hebben en dus perfect passen binnen de Japandi!

Materialen

De materialen die je terug vind zijn hout, messing, webbing/rotan, linnen en keramiek.

Kleuren

Kleur kun je toevoegen door middel van accessoires. Hieronder zie je terracotta, beige, wit, grijs en subtiele pasteltinten terug. Zwart is ook echt een kleur die verwerkt moet worden en bruin laat je veelal terugkomen in het houtwerk.

Hoe pas je de Japandi stijl toe in je bestaande interieur?

Natuurlijk liggen de aanpassingen die je moet maken aan de interieurstijl die je nu al hebt. Ik ga je daarom een aantal highlights meegeven die snel en makkelijk toepasbaar zijn. Met deze aanpassingen kom je al dichterbij de de Japandistijl zonder het hele interieur op de kop te zetten of alle meubels nieuw te moeten kopen.

  • Kies voor een rustige basis. Ga voor lichte tinten op de muren maar houd het niet alleen bij de kleur wit. Wissel het af met lichte tinten als beige of lichtgrijs. Durf je een stapje verder te gaan? Kies dan voor bijvoorbeeld houten wandpanelen of een betonlook muur.
  • Hout is een must binnen deze stijl. Zoek daarin ook contrasten op door bijvoorbeeld lichte en donkere warme houtsoorten te combineren.
  • Wissel kleuren af. In de Japandi zijn felle kleuren of gekke prints not done. Toch wil dat niet zeggen dat het interieur saai hoeft te worden door maar één kleurenpalet te gebruiken. Mix and match dus met de verschillende Japandi tinten. Denk aan (créme) wit, beige, bruin, terracotta en grijs. Ook hier en daar een pasteltint staat echt niet verkeerd.
  • Waar de Scandinavische woonstijl echt voor lichte items gaat moet je bij de Japandi ook zeker zwart toevoegen. Dit zorgt weer voor contrast en dat is wat je bij Japandi écht terug wilt zien! Dek je tafel met zwarte borden of ga voor die toffe zwarte kandelaar.
  • Ga voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Het mooiste zijn de items met een verhaal en die dus vanuit ambacht zijn ontstaan.
  • Strak design en organische vormen. Zoek het contrast op door aan de ene kant het interieur strak te houden (denk bijvoorbeeld aan strakke wandafwerking) en aan de andere kant organische vormen toe te passen om het interieur te verfijnen. Dit kun je doen door middel van accessoires of bijvoorbeeld een ronde salontafel.
  • Opruimen! Deze stijl is minimalistisch en staat voor rust. Dit is dus een mooie gelegenheid om al je troep op te ruimen en je overbodige (interieur)spullen te verkopen.
  • Felle kleuren en drukke prints de deur uit! Met een felgekleurde bank of een kussen met bloemetjes creëer je geen ZEN gevoel en kan dus weg.
  • Onthoud rust, balans, minimalistisch , natuurlijk, ambacht, strak en organische vormen. Met deze uitgangspunten in je achterhoofd kom je een heel eind bij het creëren van jouw Japandi interieur!
japandi badkamer
.