Ga naar content
Gratis verzending vanaf 75 Ontdek onze concept store in Enschede Unieke producten en merken

In de Spotlight 'Vesterekki Vintage'


Ontzettend tof vinden wij het om deze week de nieuwe ‘in de spotlight’ aan jullie te presenteren: Vesterekki Vintage. 

 

Ik denk dat we wel mogen zeggen dat deze webshop echt een walhalla is voor elke vintage lover. Zoals jullie weten zijn wij als MPI een groot voorstander van nieuw combineren met vintage. Ervoor te zorgen dat je interieur daardoor een verhaal heeft. Dat verhaal heeft Vesterekki Vintage! We denken dat we daarom onze eerste ‘in de spotlight op vintage gebied’ niet beter hadden kunnen aftrappen dan met deze prachtige webshop.

 

Mijn naam is Esther (43) en ik ben de eigenaresse van Vesterekki. Ik woon in Lochem samen met mijn man Christian (49) en mijn twee kinderen Mats (12) en Mette (9).

vesterekki vintage

Na mijn opleiding (HEAO Economisch Linguïstisch) heb ik 20 jaar met veel plezier gewerkt als accountmanager Frankrijk bij een grote importeur en exporteur van seizoensdecoraties. In dit internationale bedrijf heb ik veel geleerd over interieur, sfeer en natuurlijk trends.

 

In 2018 heb ik besloten om mijn hart te volgen en mijn passie voor Scandinavië en voor vintage te combineren in mijn eigen bedrijf: Vesterekki. Super spannend om alle zekerheden van een vaste baan en leuke collega’s achter te laten en in een nieuw avontuur te stappen!

 

Vesterekki... Wat een bijzondere naam. Het kan niet anders dan dat daar een betekenis achter zit?

 

Klopt! Het was even zoeken naar een unieke naam waarin ik een link wilde naar de natuur en naar Scandinavië.

 

Een kennis kwam met het idee van het kwikstaartje, een vogeltje dat enigszins onrustig oogt door zijn steeds bewegende staart. Dat paste wel bij mijn eigen ietwat onrustige karakter. Västeräkki, zoals je het officieel schrijft, is Fins voor “witte kwikstaart”. Met een kleine aanpassing ontstond daar de naam Vesterekki!

 

Bij de introductie van je bedrijf hebben we al verklapt dat je gericht bent op de vintage verkoop. Kun je daar wat meer over vertellen?

 

Vesterekki is een webwinkel met een divers assortiment aan vintage meubelen en accessoires, met name afkomstig uit Zweden. Ieder meubelstuk heeft zijn eigen historie en is door ons opgeknapt of juist in vintage staat gelaten. 

 

Wat zeker is, is dat alle items bedoeld zijn om nogmaals te gebruiken en ze zijn klaar voor een tweede leven!

 

Bij ons kun je terecht voor het ultieme ‘Scandinavisch wonen gevoel’. Met een Zweedse kökssoffa (houten keukenbank) gecombineerd met prachtige oude Zweedse (pin)stoelen rondom de eettafel. Of terug naar de jaren 50 en 60 met vintage teak kasten en secretaires met een strak Scandinavisch design.

vesterekki interieur

Om in stijl thuis te werken kun je ook bij ons terecht. We verkopen namelijk ook Zweedse bureau’s en schoolmeubelen.

 

De rondslingerende spullen zijn ook verleden tijd dankzij de prachtige opbergkisten uit onze collectie.

 

Uniek bij Vesterekki zijn de traditionele Zweedse vloerkleden, röllakan genaamd, met hun Scandinavische kleuren en dessins. Mooi in de woonkamer of eetkamer, maar ook zeker als aankleding op de slaapkamer!

 

Tot slot vind je nog diverse accessoires zoals kapstokken, vintage keramiek en glaswerk of geweien van elanden en herten. Daarnaast verkopen we soms prachtige oude schoolplaten.

 

Vesterekki heeft geen fysieke winkel, maar het is mogelijk om op afspraak langs te komen in de opslag om een item te bekijken.

 

Je vertelde dat je in 2018 hebt besloten om je vaste baan te verruilen voor Vesterekki. Dat is een hele stap. Wat was je drijfveer om deze stap te durven maken?

 

Al jaren brengen we met ons gezin de vakanties door in Scandinavië en met name in Zweden. De rust en de ruimte, de prachtige natuur en de schone lucht. Ook de kans om oog in oog te komen staan met een eland en het genieten van Fika. Daarnaast natuurlijk de passie voor de prachtige vintage meubelen die je daar kunt vinden, zorgen ervoor dat we iedere keer weer genieten van deze reizen.

vesterekki vintage huisjes

Scandinavië en vintage is echt uitgerold tot mijn passie. Hoe mooi is het om dit te kunnen combineren in een eigen bedrijf? 

 

Natuurlijk is het super spannend om alle zekerheden achter je te laten. Toch durfde ik mijn gevoel te volgen om dit avontuur aan te gaan en de gok gewoon te wagen.

 

Het idee om deze prachtige meubelen mee te nemen naar Nederland zat al langere tijd in ons hoofd. Er stonden al wat meubelen opgeslagen in Zweden voor onze eigen inrichting dus we besloten om deze op te halen en tegelijk zo veel mogelijk andere klepbanken, kasten, stoelen en kisten mee te nemen. 

 

Het zoeken naar deze meubelen was erg leuk om te doen. Het aanbod varieert enorm dus je weet nooit wat je aan zal treffen!

vesterekki vintage interieur

Ook kunnen we erg genieten van de prachtige natuur en we willen daar zo duurzaam mogelijk mee omgaan. Het hergebruiken van oude meubelen maakt daar natuurlijk onderdeel van uit. 

Je zou dus kunnen zeggen dat het een leuke mix van redenen is waarom ik dit bedrijf ben begonnen!

 

En als je jullie bedrijf nu in drie woorden zou moeten omschrijven, welke zijn dat dan?

 

Zeker duurzaam omdat de items vaak al een heel leven achter de rug hebben. Scandinavisch design. En unieke items (meubelen) met een rijke historie (one of a kind). 

 

De interieurbranche is groot. Daar zal ook vast voor jullie veel ‘concurrentie’ tussen zitten? Het lijkt ons een hele opgave om mee te komen in deze branche. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie je onderscheiden van andere bedrijven?

 

Ik denk dat het onderscheid zit in het feit dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Het ene vintage meubel is niet precies gelijk aan het andere, dus als consument heb je daadwerkelijk iets te kiezen. Vaak worden mensen verliefd op een specifiek meubelstuk. En dat wordt het dan ook!

vesterekki vintage interieur

 The only thing you regret is the vintage you did not buy… “

 

Deze quote vind ik wel passend omdat het echt zo werkt! Ik krijg geregeld vragen van mensen over die ene klepbank of die ene stoel die al verkocht is… ‘Krijgen jullie weer zo’n zelfde model binnen?’

 

Maar dat is nu juist de charme van het geheel. Want dan kom ik toch weer terug op dat we unieke meubels verkopen. Zoals ik al eerder aangaf echt ‘one of a kind’! De kans dat precies hetzelfde meubelstuk weer langs komt is daarom erg klein. 

 

Wie kloppen er aan bij jullie voor vintage items?

 

Wij verkopen met name aan Nederlandse consumenten. Soms ook bedrijven. Af en toe weten de Belgische consumenten ons ook al te vinden.

 

Wij verkopen alleen online. Je kunt ons vinden op www.vesterekki.nl 

 

Ook zijn we natuurlijk via Instagram, Pinterest en Facebook  te vinden.

 

Gezegd hebbende waar we jullie kunnen vinden. Welk item is voor jullie wel écht een favoriet?

 

De Zweedse keukenbank! Omdat ze uniek zijn en omdat dit zoveel prachtige herinneringen oproept.

 

We gaan erg graag op bezoek bij vrienden in Småland. Hun huis ligt midden in de bossen en is helemaal ingericht met tweedehands meubelen. In de keuken staat uiteraard een oude Zweedse keukenbank en daar hebben we al zovéél uren samen doorgebracht! Spelletjes doen, samen koken en uitgebreid tafelen, Zweedse kaneelbroodjes bakken of gewoon lekker een boek lezen…

vesterekki bank

Onthaasten gaat het best op een Vintage Zweedse keukenbank. En hoe tof is het dat onze klanten met met zo’n bank ook fantastische herinneringen kunnen maken?!

 

Herinneringen… dat is een mooi bruggetje naar dromen. Wat willen jullie bereiken met Vesterekki? Wat zijn jullie toekomstdromen?

 

In 2019 hebben we twee maanden een pop up store gehad in een prachtig oud pand in het centrum van Lochem. Dit was een test om te kijken hoe het is om een fysieke winkel te hebben. Het bleek een groot succes! Erg veel enthousiaste reacties en een prachtig resultaat!

 

Net voordat Corona uitbrak waren er al plannen om weer een fysieke winkel als pop up te openen. Het lukte echter nog niet om een geschikt pand te vinden.

 

Inmiddels zijn we één jaar later en zijn de plannen nog steeds op de plank blijven liggen, maar wie weet wat de toekomst brengt!

 

Als afsluiter omdat we natuurlijk altijd mogen dromen en wensen mogen hebben: Als je één droom voor je bedrijf mocht uitkiezen die zeker uit zou komen, welke zou dat dan zijn?

 

Met het oog op een duurzame samenleving is in Zweden in 2015 het eerste warenhuis opgericht waarin je alleen second hand winkels vindt en waar er diverse repair cafés zijn voor bijvoorbeeld kleding en elektrische apparaten.

 

Inmiddels is er ook in Berlijn al een dergelijk concept geopend waarbij er veel aandacht is voor het hergebruiken van oude spullen.

 

Het lijkt me super om deze plannen verder uit te werken en met andere ondernemers op zoek te gaan naar een ideale combinatie tussen vintage meubelen, accessoires, kleding en misschien wel andere benodigdheden.

 

Dat is inderdaad een mooie droom om mee af te sluiten. Mocht deze droom uitkomen dan komen we natuurlijk weer graag langs om bij te praten ;).

 

Ben je na dit leuke interview benieuwd geworden naar Vesterekki? Neem dan zeker eens een kijkje op de Instagram pagina.

.