Ga naar content

Een nieuw jaar: dus tijd voor die interieur makeover.


Het is tijd voor een totale interieur makeover maar hoe pak je dat aan zonder dat het rommelig wordt? Wij bespreken alle tips & tricks in dit blog!


We weten inmiddels dat kleur volop terug komt in 2022! Of daarentegen juist rustige stijlen met veel lichte en neutrale tonen. Ben jij van plan om één van de kleurrijke trends te gebruiken binnen je interieur? Met deze vuistregels zorg je ervoor dat je dit op een juiste manier toepast. Want hoe kleurrijk sommige woonkamers ook zijn, in de mooie kamers die we tegenkomen in de bladen, op instagram of tv, is zeker nagedacht over balans zodat het geen ratjetoe wordt.

60-30-10 regel

Een regel die totaal niet ingewikkeld is maar jouw interieur als een ware professional in balans gaat brengen. Kort gezegd je kiest 3 kleur(tonen) voor je interieur. Je gaat voor een kleur waar je de basis mee gaat bepalen, oftewel dit wordt de hoofdkleur. De kleurtoon gebruik je veelal voor de muren, het plafond, de vloer en eventueel dingen als de gordijnen of groot meubels. Deze kleur vult voor 60% de ruimte. Bij veel mensen zal een wittoon als hoofdkleur gebruikt worden. Wil je weten welke kleur wit het beste bij jou past? Want tja…daarin valt heel veel te kiezen, check dan vooral dit blog; Vijftig (50!) tinten wit!

Toch hoeft wit helemaal niet de basis te zijn voor een interieur makeover. Ook vergrijsde of zandkleurige muren zie je binnen veel stijlen terug komen als een hoofdkleur. Houd jij wel van een beetje lef? Dan kun je zelfs bijvoorbeeld groen of pasteltinten als hoofdkleur gebruiken. Het is dan wel een must om, de 30% van de secundaire kleur, rustig te houden en daar bijvoorbeeld voor een wittint te gaan.

De volgende 30% wordt dus bepaald door een secundaire kleur, ook wel de nuance kleur genoemd. Deze kleur zorgt enerzijds voor sfeer binnen de ruimte, maar anderzijds zal deze ook zorgen voor de balans. Denk hierbij aan één wand in deze kleur, dat te gekke behangetje in jouw nuance kleur, het vloerkleed, de kleinmeubelen of je wanddecoratie. Heb je de hoofdkleur rustig gehouden? Dan kun je met de nuance kleur sfeer gaan bepalen. Dit hoeft geen één en dezelfde kleur te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook spelen met 3 verschillende groen kleuren. Door kleuren uit hetzelfde pallet te gebruiken, houd je het geheel alsnog rustig zodat je met de accentkleur écht kunt gaan knallen!

Sigma-60-30-10-Uitleg
© Sigma​​

De laatste 10% gebruik je als accentkleur. De finishing touch van je interieur makeover! Bij finishing touch denk je natuurlijk aan de accessoires als kussens, kandelaars, manden, de vazen/potten of je andere interieur gadgets. Door het toevoegen van een accentkleur zorg je voor eigenheid en spanning binnen je interieur. Zo kun jij joúw interieur onderscheiden van een ander, ondanks dat de stijlen misschien wel overeenkomen. Ga dus knallen met die eyecatcher van kunst, die neon kleurige kaarsen of die ene vaas met die gekke print. Ook hier geldt weer dat je niet perse voor één kleur hoeft te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een mooi pastel palet waarin je verschillende pasteltinten met elkaar combineert. Of dat kussen waarin meerdere kleuren verwerkt zitten maar jouw gekozen accentkleur goed in uitblinkt.

colored kamer
© Photographee.eu​​

Herhaling: laat een accessoire kleur minimaal 4 keer terug komen

De kunst van herhaling! We kennen het allemaal… we willen een keer gek doen en komen met een onverwachte aankoop thuis. Gewoon omdat die knal kleurige vaas zo tof stond in de winkel. Of omdat dat kussen met 50% was afgeprijsd (een koopje die je dus niet kon laten liggen). Ook al hebben deze items een andere kleur dan je eigen interieur, je denkt bij jezelf ‘ach ik vind er wel een plekje voor’. Eenmaal thuis kom je erachter dat je het item tóch niet goed kwijt kan en het véél leuker in de winkel stond. ‘Hoe kan het nou dat hij daar zo mooi leek en je nu niet weet wat je ermee aan moet?’. 

Showroom HKliving - wonder and melon
© HKliving showroom​​

Dat heeft waarschijnlijk te maken met ‘herhaling’. Wil je een kleur goed tot zijn recht laten komen dan zul je deze zeker 4 keer in je interieur moeten herhalen. Denken dat die ene te gekke vaas jouw gehele interieur gaat restylen is dus een fabel! Laat je deze kleur vaker terug komen dan zul je zien dat de vaas net zo mooi in jouw interieur staat als in dat van die ene winkel!

Groepeer

Rust, eenheid, balans… dat creëer je door te groeperen. Voorkom dat je overal in huis accessoires hebt staan. Kies een paar plekken uit die je wilt aankleden en ga daar met je accessoires aan de slag. Zet er meerdere bij elkaar (groeperen) en speel hierin met functies, hoogtes, vormen en eventueel met kleuren. Door ze te groeperen behoud je de rust maar kun je toch lekker veel items kwijt. 

Winkel wonder & melon
© wonder & melon (Gerben Hilbrink)​​

Op deze foto zie je dat wijzelf in de winkel ook volop groeperen. Zie je bijvoorbeeld de kandelaren rechts bovenin? Deze komen allemaal uit eenzelfde kleurpallet waardoor het geheel rustig oogt. Zie je het verschil met wanneer je verschillende hoogtes en functies gebruikt (bijvoorbeeld het kussen, de vaas en de kandelaar) of wanneer je dit niet doet (vier lage kandelaren rechts onderin)? Best saai eigenlijk hè alles op één hoogte?


Wanneer je meerdere items bij elkaar zet is het belangrijk dat je vooral met hoogtes gaat spelen. Werk ook met dieptes door items achter elkaar te plaatsen. Wil je spelen met de functies dan kun je bijvoorbeeld denken aan een vaas met bloemen, een kandelaar en een fotolijstje. Tip: gebruik ook eens een stolp of een vitrinekastje. Zet hier je meest dierbare accessoires in of de items die er voor je uit mogen springen!


Met hoeveel items je moet groeperen is eigenlijk aan jezelf. De één houdt er van om met een even aantal te werken en de ander vindt een oneven aantal gewoon fijner staan. Om een beetje een leuke presentatie neer te kunnen zetten zul je minimaal 3 items moeten gebruiken!

Sfeerimpressie wonder & melon winkel
© wonder & melon (Gerben Hilbrink)​​ 

Opruimen (zorg voor rust)

Yes, niet gelijk dé tip die je wilt horen als je het gaat hebben over inrichten van je interieur natuurlijk. Toch werkt een interieur makeover lekkerder als je een opgeruimd huis hebt. Daarnaast is het een mooi moment om eens even je huidige interieur door te spitten. Ben je toe aan wat nieuws? Kijk dan ook kritisch naar wat je met je huidige spullen wilt doen. Het is natuurlijk super easy om ze allemaal in een doos te stoppen en op te bergen op zolder. Maar haal je ze daar nog weer vandaan? Of is het gewoon tijd om er afstand van te doen? Maak er een ander blij mee, zet het op marktplaats of breng het na de plaatselijke kringloop. Koop je ook met minder schuldgevoel een nieuw item voor je woning;).

Maak een moodboard

Ben jij die persoon die eigenlijk van elke trend wel iets leuk vindt? Weet je van jezelf dat je misschien best trendgevoelig bent en daardoor sneller een ‘miskoop’ begaat? Dan is voorbereiding voor jou het halve werk! Een moodboard is een goede manier om alvast een beeld te krijgen van hoe jouw interieur eruit zal komen te zien met de wensen die je hebt.


Een moodboard kun je eigenlijk op verschillende manieren maken. Houd het heel clean door vooral basic plaatjes te gebruiken die bijvoorbeeld duidelijk een sfeer neerzetten. Gebruik plaatjes waarin goed de materialen naar voren komen die je wilt gebruiken. Denk aan een gordijnstof, print van het behang, een verfkleur etc.

moodboard
© ​​FollowTheFlow

Ben je van plan om vooral met kleinere spullen een interieur makeover te doen? Dan kun je best wat meer in detail treden. Maak een moodboard met alle items die je op je wensenlijstje hebt staan. Analyseer je moodboard daarna kritisch. Past het bij elkaar? Zie je een trend of kleurstelling waar blijkbaar toch jouw interesse meer naar uit gaat? Probeer op deze manier je moodboard voor jezelf nog duidelijker te krijgen. 

Modsy moodboard voorbeeld
​​© Modsy

Leg ‘m ook even een aantal dagen weg. Wat zie je dan? Ben je nog steeds zo fan van alle items? Of heb je je toch enigszins laten verleiden door alle trends in de woonbladen? Kijk vooral naar wat jij mooi vindt, waar wordt jij gelukkig van? Je kunt gewoonweg niet mee doen aan elke trend bij een interieur makeover. Dus kies vooral iets waar jij je thuis in gaat voelen! Je zult zien dat wanneer je een moodboard maakt je hier al een veel beter beeld van krijgt en dit je gaat helpen bij je volgende aankopen en restyling van jouw woning!


Heb jij de trends van 2022 al gespot? Zo niet, dan geeft ons blog ‘de woontrends van 2022: wat gaan we terugzien?’ een goed inkijkje van de laatste trends. Ideaal als inspiratie voor die heerlijke interieur makeover!

.