Ga naar content
Gratis verzending vanaf 75 Ontdek onze concept store in Enschede Unieke producten en merken

De woontrends van 2022: wat gaan we terug zien?


Een nieuw jaar vraagt om nieuwe trends niet? We trappen af met de woontrends van 2022 op het gebied van interieur. Aankomend jaar gaan wij je natuurlijk nog veel meer vertellen over deze trends. We gaan erover bloggen, nemen je virtueel mee bij onze inkoop en niet te vergeten.. je gaat ze natuurlijk ook in onze winkel spotten! 

Contrast binnen de woontrends


Je kunt wel spreken over contrasten binnen de trends van 2022. Enerzijds verlangen we allemaal weer naar het ‘normale’ leven toch? Willen we weer rust en balans. De Japandi en Wabi Sabi stijlen passen daar perfect bij. 


Anderzijds willen we misschien juist wel uit ons dak gaan? Kunnen we de spanning niet meer buiten opzoeken en mag het daarom nét wat uitbundiger binnenshuis zijn? We gaan voor kleuren als grasgroen, pastelgeel, roze, een fellere kleur blauw en paarstinten. 

japandi interieur
© japandi.interior ​​
HK Living interieur
© HK Living ​​

Wat beide interieurs gemeen hebben zijn aaibare stoffen. Denk aan een lichte fauteuil van teddystof in een organische vorm bij de Japandi stijl. Of ga voor een knalgroene bank die knuffelbaar is door de velours stof bij een stijl dit zo uit de jaren 70 zou kunnen komen. 

Japandi stijl


Ben jij ook afgelopen jaar helemaal in de Japandi stijl gedoken? Dan heb je mogelijk ook ons blog hierover gelezen. Ben je nog niet helemaal op de hoogte van deze stijl? Hier lees je er alles over! Maar toch even een beknopte versie. De Japandi stijl is een combinatie van strak design uit Scandinavië en de rustige invloeden uit Japan. Een paar kenmerken die niet te missen zijn binnen deze stijl en ook veel gelijkenissen hebben met de Wabi Sabi woonstijl. 

Kenmerken en tips bij de Japandi woontrend


 • Betonlook op de wanden, de vloer of de meubels.
 • Veel lichte houtsoorten. Toch zie je ook veel warme donkerdere houtsoorten voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan walnoot.
 • Het gebruik van rustige kleuren als beige, wit/créme, lichte grijstinten, terracotta maar er mag ook best wat kleur in zitten door bijvoorbeeld zachte pasteltinten te gebruiken. De zachte pasteltinten gebruiken we dan weer niet binnen de Wabi Sabi stijl. Deze stijl houdt het echt bij de natuurlijke kleuren.
 • Gebruik vooral natuurlijke materialen. Handgemaakte accessoires zijn eigenlijk ook een múst binnen deze woontrend!
 • Japandi hoort rust uit te stralen. Gebruik dus vooral niet te veel tierelantijntjes. Houdt het minimalistisch. Pas veelal organische vormen toe in meubels. Ook organische patronen in bijvoorbeeld posters of op een wand/vloerkleed passen helemaal binnen deze stijl!
 • Wabi Sabi staat voor eenvoud en authenticiteit. Binnen de Wabi Sabi kijk je dus vooral naar de schoonheid van het imperfecte. De wanden hoeven niet strak gestuct te worden, een puntje hier en daar laat juist het interieur leven. En ook die handgemaakte vaas hoeft geen perfecte afwerking te hebben!

Terug naar de natuur


Deze woontrend kun je heel ver doortrekken. We hebben allemaal massaal de natuur opgezocht afgelopen jaren. Dat was gelukkig nog wél mogelijk! 

Dit zet menigeen aan het denken. Wil ik nog wel groot wonen? Wil ik niet iets meer terug naar de basis? Bevalt het stadsleven me nog wel of wil ik juist liever midden in de natuur wonen?

De tiny houses hebben afgelopen jaren hun opmars gemaakt! Veel mensen willen toch meer vrijheid.. weg uit het appartement op de 7e verdieping. De natuur in! 

In verschillende plaatsen wordt al een gebied gecreëerd waar men een Tiny house kan bouwen. Vaak liegen die plekken er niet om! Ze worden veelal omringd door de mooiste natuur. 


Persoonlijk denk ik dat dit alleen maar meer gaat worden. Er is woningschaarste of het is gewoonweg onbetaalbaar om als starter een ‘echt’ woonhuis te kopen. Een tiny house is dan dé perfecte oplossing!


We gaan natuurlijk niet ineens nu massaal allemaal in een tiny house wonen. Het moet tenslotte wel bij jou en je levensstijl passen! Benieuwd naar de mooiste voorbeelden van tiny houses? Wij hebben er een aantal voor je op rijtje gezet. Toch kan jij ook zeker meer de natuur naar binnen halen. De Japandi en Wabi Sabi stijl passen dit al volop toe. Ben je van plan om veranderingen in je huis aan te brengen? Denk eens aan natuurlijke materialen als hout, riet, wol en bijvoorbeeld linnen. Deze zijn volop verkrijgbaar! 


Wil je een extra natuurlijk tintje in huis? Ga voor een botanische print en maak vooral gebruik van véél planten!

interieur
© Fonq ​​

Duurzaamheid binnen de woontrends van 2022


Inmiddels is dit een woontrend waar we niet meer onderuit kunnen komen. Overal waar je kijkt kom je wel het woord ‘duurzaam’ tegen. Is het niet binnen een wetsvoorstel, dan is het wel op tv tijdens de reclame of op het label van je nieuwe trui. Niets mis mee natuurlijk, want we mogen best iets meer stil staan bij onze aarde. De één gaat er vol voor om zo duurzaam mogelijk te leven, de ander houdt het bij het scheiden van de afval. Maar hoe pas je dit dan toe binnen je interieur?


Ik denk dat vooral het woord ‘bewust’ hier op zijn plek is. Probeer impulsaankopen te voorkomen. Fijn dat een item flink is afgeprijsd, maar heb je het ook nodig? Had je het ook gekocht wanneer je de volle mep ervoor zou moeten betalen?


Staan er (grote) aankopen op de planning zoals bijvoorbeeld een bank? Laat je dan goed informeren. Waar komt de bank vandaan? Van welk materiaal is deze gemaakt? En niet te vergeten,  is deze onder eerlijke omstandigheden gemaakt? Het zit toch nét wat lekkerder als je weet dat dit goed ‘zit’!

interieur accessoires
© Mañana Mañana ​​
zeep producten
© Wellmark ​​

Ook bij je andere aankopen kun je hier bij stil staan. Zoveel merken spelen in op deze woontrend! Tegenwoordig wordt de zeep in gerecyclede plastic flessen verpakt of zelfs in een glazen variant. Koop je een messing item, wat helemáál trendy is, dan kan het best zijn dat er bij staat wie deze voor je heeft gemaakt. Hoe leuk is dat? Wist je bijvoorbeeld dat wij ook duurzaam schoonmaakmiddel verkopen? Die moet je echt eens proberen en ruiken! 

Retro 70's een woontrend met karakter


Yes.. deze trend geeft gelijk een knus gevoel! Het spreekwoord ‘die goede oude tijd’ valt hier wel op zijn plek. We gaan voor kleur! Waar vroeger oranje dé kleur was, pakken wij dit nu iets subtieler aan met roest of terracotta kleuren. We gaan allemaal weer naar de kringloop om spullen te hergebruiken en verpakken de oude trend van schrootjes aan de muur in een moderner jasje. Ga eens voor akoestische houten panelen die super strak zijn afgewerkt. Ga voor licht eiken of een walnoot kleur en je gaat helemaal mee in de laatste woontrend! 

wonder & melon winkel
©  Foto door Gerben Hilbrink ​​

Oh ja, niet te vergeten.. velvet! Vooral in een lekker kleurtje. En servies? Je kent het vast: het 70’s servies van HKliving. Dit mag natuurlijk niet ontbreken binnen deze woontrend. Tip: de nieuwe serie hiervan is nét uit. Ze allemaal sparen dus! De wijnglazen met een 70’s twist zijn trouwens ook een echte must. Ook leuk; bekijk eens de video van de HK Living 2021/2022 collectie:  

mokken
© HKliving ​​
glazen
© HKliving ​​
borden
© HKliving ​​

Urban 90’s


We blijven nog even hangen bij vroeger. Toch kunnen we hier kort over zijn. Felle kleuren, het toepassen van neonverlichting en grafische prints spreken voor deze stijl. Oké mocht je de spice girls of backstreet boys op de achtergrond willen draaien dan mag dat ook. Die goede oude tijd!


Nog even in het kort de woontrends van 2022 op een rij:

 • Aaibare stoffen (velours en teddy)
 • Rust of juist felle kleuren
 • Organische vormen
 • Duurzaam
 • Natuur
 • Oud gegoten in een nieuw jasje

Ik ben heel benieuwd welke woontrend jij gaat toepassen? 

.