Ga naar content

Groen, groener, groenst! Tijd voor planten in huis!


Sommige mensen hebben echte ‘groene’ vingers en toveren hun huis in een handomdraai om in een ware jungle. Voor andere mensen is het in leven houden van één plant al een ware uitdaging. Toch zijn planten in huis wel een echte musthave in jouw interieur. Tegenwoordig is er eigenlijk geen grotere interieurtrend te bedenken dan een mooie kamerplant. En laten we eerlijk zijn.. van een beetje groen in huis wordt toch iedereen vrolijk! Maar welke plant kies je dan als er zoveel is om uit te kiezen? 

In dit blog lees je meer over welke planten in huis bij welk interieur passen, geef ik je een paar shoptips voor de leukste potten en manden en last but not least.. wat (verzorgings)tips zodat je hopelijk lang kan genieten van een beetje natuur in huis!

Planten in huis
© ​​twenty20photos

Voor elk interieur bijpassende planten in huis

Scandinavisch


Het Scandinavische interieur staat bekend om zijn eenvoud en de rustige en functionele stijl. Neutrale kleuren, wittinten en houtsoorten staan hierin centraal. Eenvoudige lijnen worden gecombineerd met een strakke look. Het resultaat hiervan is een licht, warm en gezellig interieur. De planten in huis zorgen in de Scandinavische stijl voor wat kleur.

Past de Scandinavische woonstijl helemaal bij jou? Kies dan een plant met grote, groene bladeren. De Strelitzia Nicolai is een echte aanrader! Deze prachtige plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en heeft mooie, vederachtige bladeren die prachtig groen blijven. In de zomer kan de plant ook goed buiten op het terras worden geplaatst. Zet de plant in een witte pot, zodat deze helemaal past bij de rest van je Scandinavische interieur!

Planten in huis
©​​ twenty20photos 

Bohemien


De bohemien stijl  barst van de kleuren en printjes! Een rieten stoel of een groot wandkleed mogen in dit interieur echt niet ontbreken. De perfecte planten in huis die bij dit interieur passen, zijn mooie cactussen of vetplanten. Plaats ze in een stoere, terracotta pot of ga voor een grote, rotan mand. Een hangplant is ook een erg leuk idee! Ga dan absoluut voor de erwtenplant. Dit is een erg leuk plantje die zeker prachtig zal staan in jouw bohemien interieur! 

Planten decoratie
© bialasiewicz​​

Landelijk


Bij het landelijke interieur staat het buitenleven op de voorgrond! Er wordt veel gebruik gemaakt van robuuste materialen, zoals een houten vloer of houten balken. Het kleurenpalet dat centraal staat zijn natuurlijke tinten. Denk aan beige, zand, bruin, grijs en wit. Een plant die mooi zal staan in het landelijke interieur is de lavendel. Plaats deze in een robuuste, houten pot. Ook takken of een droogbloemen boeket staan prachtig! Zet deze in een grote, stenen vaas. Wist je toevallig al dat je in de winkel van Wonder & Melon ook prachtige droogbloemen kan scoren? 

Industrieel


De industriële stijl ademt één en al robuustheid uit! Materialen zoals leer, metaal, hout en staal komen veel terug in deze stijl. Zoek je nog een mooie planten in huis voor in jouw industriële interieur? Ga dan zeker voor een varen. Mijn absolute favoriet is de blauwvaren. De bladeren van deze plant zijn een beetje blauw, grijsachtig en lijken hierdoor een beetje metaalachtig. Zet dit plantje in een metalen pot en het zal perfect staan in het interieur! 

Retro


De retro stijl komt uit de jaren 60 en 70 en staat vooral bekend om zijn felle kleuren, grafische printjes en ronde vormen. De warmere houtsoorten spelen een belangrijke rol binnen de retro stijl. Een plant die hier perfect bij past is de calathea! Deze plant heeft grote, groene bladeren met een bijzonder patroon. Plaats de plant in een ronde pot met een opvallende kleur om het helemaal bij de retro stijl te laten passen. 

Japandi


Van de Japandi stijl heb je misschien nog niet eerder gehoord? Het is een vrij nieuwe interieur stijl en is een combinatie tussen de Scandinavische stijl en het Japanse design! Klinkt dit jou goed in de oren en wil je hier wel meer over lezen? Margot schreef er eerder een blog over, dus ga die snel lezen zou ik zeggen! (Lees hier het blog van Margot over de Japandi stijl) Planten hebben in de Japandi stijl niet alleen een decoratieve functie, maar zijn vooral belangrijk voor de luchtzuiverende werking. Houd jij van de Japandi stijl? Ga dan voor grote planten in huis of kies een mooie bonsai boom uit! 

De leukste plantenpotten, manden en nog veel meer.


Een pot in een felle kleur is goed te combineren met de retro stijl en een metalen pot zal prachtig passen bij de industriële stijl! Een rotan mand past helemaal bij de bohemien stijl! Het is ook leuk om af en toe te wisselen van pot. Op deze manier creëer je met een kleine aanpassing weer een hele andere look. 

vaas
© VTwonen​​
lama vaas
© VTwonen​​

Nog een paar (planten)tips

  1. Bedenk als eerste waar je de plant wilt plaatsen. Is het een lichte plek of juist een donkere plek? Houd rekening met welke verzorging de plant nodig heeft. 
  2. Koop speciale voeding die geschikt is voor de plant om ervoor te zorgen dat de plant genoeg voedingsstoffen krijgt. Pas wel op dat je niet te veel voeding geeft, want te veel voerding kan schadelijk zijn! 
  3. Houd rekening met planten in huis die giftig zijn voor mens en dier. Zet deze planten op een plek waar niemand erbij kan of ga toch voor een andere plant die niet giftig is. 
  4. Vooral tropische planten houden wel van een vochtige omgeving. Het is daarom aan te raden om de bladeren van deze planten regelmatig te bevochtigen met een plantenspuit! 
  5. Verdiep je goed in de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Te veel water geven is niet goed, aangezien de wortels dan kunnen gaan rotten. Te weinig water geven is echter ook niet bevorderlijk voor de plant.   
  6. Ken je site plnts.com al? Op deze site kun je prachtige planten kopen waaronder hele zeldzame exemplaren. Ook verkopen ze zogenoemde baby plants! Deze baby plants hebben nog de nodige aandacht en verzorging nodig om uit te groeien tot een grote, volwassen plant. Het kost wat tijd en geduld, maar hartstikke leuk om jouw baby plant uit te zien groeien naar een volwassen plant!  


Ik hoop dat je na het lezen van dit blog weer heel wat (planten)inspiratie hebt opgedaan! Ik zou zeggen.. op naar het tuincentrum!

.