Ga naar content

De kamerplanten voor het voorjaar van 2021


Groen in je huis, dat zou iedereen moeten willen. Of je nou een echte planten liefhebber bent, of liever zo'n neppert in huis haalt, je interieur kan in ieder geval niet zonder. Ik ga je vandaag niet een nep-plant adviseren, want een echte is veel....euh ja echter! Er zijn heel erg veel kamerplanten die allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. Het lijken wat dat betreft wel een stel kleine kinderen. Veel water, weinig water, veel licht, weinig licht, kinderproof, kattenproof of juist niet...wat ingewikkeld! Ik heb in dit blog de leukste kamerplanten voor je uitgezocht en onderzocht hoe je ze nou precies moet verzorgen. Oja, en als je niet zulke groene vingers hebt (zoals ik), zitten er ook een aantal opties voor je tussen.  

Waarom een kamerplant? 


Niet alleen staat een kamerplant leuk in huis, er zijn ook een aantal voordelen die de planten met zich mee brengen.  Frustratie kan er wel zijn als je ze niet goed verzorgt. Maar he, daar gaan we wat aan doen! 

Wist je dat kamerplanten zorgen voor minder stress?


Uit onderzoek blijkt dat planten in huis stress kunnen verminderen. Uitzicht op groen werkt rustgevend waardoor mensen in een kamer vol planten zich meer ontspannen voelen. Voor oudere mensen verbetert het zelfs hun gezondheid en welzijn! 

Kamerplanten vs een verstopte neus!


Ben je net zoals ik vaak verkouden? Dan helpt een kamerplant je misschien met dit probleem. Planten in huis verlagen de kans op verkoudheid met wel 30%! Dat is zeker het proberen waard toch? Het komt doordat planten de luchtvochtigheid verhogen en stofdeeltjes in de lucht verminderen.  Mooie reden dus voor mij om nog meer kamerplanten te scoren. 

Planten verminderen de kans op hoofdpijn


De sanseveria in het bijzonder kan hoofdpijn tegen gaan. Onderzoekers kwamen erachter dat een aantal planten voor in huis bepaalde chemicaliën uit de lucht kunnen halen. Formaldehyde, een veel voorkomende hoofdpijn veroorzaker, is een gas dat bijvoorbeeld in leer of tapijt kan zitten. Super mooi voordeel dus, want hoofdpijn ligt wel op de loer met al dat thuiszitten tegenwoordig! 

Planten zorgen voor een betere concentratie


Kijken naar natuur, of in dit geval een plant, heeft een herstellende werking. Je aandacht kan weer eventjes opladen, waardoor je minder vermoeid raakt van het werken. Nu we allemaal zoveel thuis moeten werken lijkt mij dit zeker een goed plan! Je kunt de planten zelfs boven je bureau hangen in een leuke hangpot. 

Doei allergieën!


Heb je jonge kinderen? Dan zijn planten zeker een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving minder snel allergieën krijgen op latere leeftijd! 

Kamerplanten maken je gezonder en blijer


Door je huis aan te kleden met planten wordt je niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger. Mensen die zich omringen met planten voelen zich tevredener en energieker! Er bestaat zelfs planten therapie, waar het verzorgen van planten wordt ingezet tegen depressie. 

Planten maken je slimmer


Zoals eerder al gezegd zorgen planten voor een betere concentratie. Maar wist je ook dat je van planten een beter geheugen krijgt? En voor je geheugen helpt dat niet een klein beetje, maar tot wel 20%!  Handig, met al dat thuiswerken. 

Welke plant past bij mij?


Er zijn heel erg veel verschillende planten die elk hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. Sommige planten moeten in de schaduw, anderen juist in de zon… en was het nou 1x per week water? Of toch wat minder? Het is belangrijk om te weten wat belangrijk is voor jouw plant, zodat hij niet na een week al overleden is. Check daarom voordat je een plant gaat kopen of hij wel past in jouw huis en of je hem goed kunt onderhouden, niet iedereen heeft groene vingers! 

Monstera thai constellation 

We kennen allemaal wel die prachtige Monstera plant, de plant met die gaten bladeren! Dit is precies die plant, maar dan nog met net een extraatje. De bladeren zijn namelijk gevlekt. Deze bladeren zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens luchtzuiverend. De plant is redelijk makkelijk te verzorgen en kan ook erg groot worden. Zeker deze variant met witte vlekken is echt een statement in je huis! De Monstera thai constellation is wel een stukje prijziger dan de normale Monstera, in principe geldt: hoe meer wit in de bladeren; hoe hoger de prijs. 

Chinese lantaarn plant


Dit schattige plantje zou perfect zijn voor mij, hij is namelijk moeilijk dood te krijgen. Het enige wat je verkeerd kunt doen is te veel water geven! De Chinese lantaarn plant, ofwel Ceropegia woodii is een succulent. Dat betekent dat dit plantje veel water opslaat in de blaadjes. Hij heeft maar een klein beetje water per week nodig. Deze plant is een hangplant en staat dus super leuk op de hoek van een kastje, of in een hangpotje. 

Via Esty en House of plants​​
Via Esty en House of plants​​

Calathea Rufibarba


De Calathea Rufibarba is een hele bijzondere kamerplant. Hij is afkomstig uit de tropische gebieden in Brazilië en Colombia. De kamerplant heeft erg mooie bladeren, ze zijn namelijk deels donkerrood! Dit kan zorgen voor een erg leuk effect. Wat ook bijzonder is, de plant “leeft”! Als de zon ondergaat sluiten de bladeren zich. Naast dat deze plant een echte tropische eyecatcher is, verbeterd hij ook nog eens de luchtkwaliteit! 

De roze Caladium


Deze plant is erg bijzonder, de bladeren van deze plant hebben mooie lichtroze nerven en een zacht gekleurd roze blad. Er zijn veel verschillende kleur varianten, zo heb je een lichtroze maar ook felroze variant. ‘T is maar net wat je zelf mooi vindt'!. Dit plantje is op z’n mooist vanaf het einde van de lente tot en met het begin van de herfst, daarna houdt het plantje zijn winterslaap. De roze Caladium is  vooral op z’n plek in een wat schattiger interieur, waar zijn roze tinten terug komen. Het is overigens best lastig om er eentje online te vinden, de planten zijn populair en dus vaak uitverkocht. 

Euphorbia Erytrea


Dit is eigenlijk de aller makkelijkste plant in dit lijstje. Zelfs ik heb nog nooit een cactus dood laten gaan! De stoere cowboy cactus heeft bijna geen verzorging nodig en ziet er altijd goed uit. Hij heeft eigenlijk bijna nooit (1 keer per maand) water nodig en heeft geen specifieke eisen qua licht. Hij kan in de zomer zelfs buiten staan! De cactus past goed bij een stoer interieur. En bijvoorbeeld ook bij rotan, wat je deze lente veel terug ziet komen. Pas wel op als je kleine kinderen hebt, want hij kan nogal prikken! 

Olijfboom


Misschien heb je ‘m al voorbij zien komen in de Shop tips: de olijfboom! De olijfboom is deze lente weer helemaal in. De boom komt origineel uit Spanje of Portugal en houdt dus wel van wat zon! Je kunt hem het beste direct naast een raam zetten of wanneer de zomer aanbreekt gewoon in de tuin. De olijfboom is ook een erg leuk cadeau, omdat hij eigenlijk in elk interieur wel past. Door de kleur van de stam passen er veel kleuren en texturen bij. 

Leuke potjes voor jouw planten


Bij elke plant hoort natuurlijk een leuke pot. Let er op dat je de pot altijd iets groter koopt dan wat de plant nodig heeft, zo kan de plant nog groeien. Als je de plant in de pot moet proppen, heb je de kans dat de plant overlijdt. Hieronder staan alvast een paar leuke opties die je als inspiratie kunt gebruiken (al deze potjes zijn van Søstrene Grene) : 

Als je het net even anders wil aanpakken kun je ook plantenbakken maken van items die eigenlijk geen plantenbakken zijn. Gebruik bijvoorbeeld deze leuke opslag doos om plantjes in te zetten. Wat wel handig is wanneer je geen echte plantenbak gebruikt, stop een plastic zak in de pot voordat je de plant er in zet. Niet alle “plantenbakken” zijn waterdicht en kunnen dus gaan lekken! 

Of, wat ik zelf wel eens doe, gebruik een mok of soepkom als plantenbak! Door het oortje krijgt de plantenbak een grappig effect. 

Wat je ook kunt doen: zelf een bloempot maken! Een echte recycle diy. Deze blogs hebben er al eerder over geschreven: 

Ik hoop dat ik je met dit blog wat kamerplanten inspiratie heb kunnen geven! 

.