Ga naar content

Vijftig (50!) tinten wit!


Alle vrouwen kennen het wel, single- of niet, de bestseller ‘vijftig tinten grijs’. Spannend, intrigerend en misschien zelfs wel een tikkeltje ordi. Ik hoor je denken.. what the **** heeft deze bestseller met ‘wit in je interieur’ te maken? Nou ja, ik beken, eigenlijk niet zoveel! Want ordinair zal dit blog niet zijn, spannend waarschijnlijk ook niet.. maar hopelijk heb ik wel nét even hiermee je interesse gewekt om dit blog te lezen en meer te leren over verschillende tinten wit. Want hé, ik kan de kleur ‘wit’ natuurlijk niet spannender maken! En als ik had gezegd “welke kleuren wit zijn er”, had jij dit blog waarschijnlijk niet gelezen toch?! Althans.. ik niet! 

Nou.. to the point! We gaan het hebben over de kleur wit binnen je interieur. Want dit is voor bijna iedereen -behalve misschien de kleur waaghalzen onder ons- dé basis om vanuit te werken. Als deze kleur staat ben je klaar om de rest van je interieur kleur te geven. Dus dan moet de kleur ook goed zijn toch?! 

De drie basiskleuren van een witpallet


Of er echt 50 wittinten zijn? Ik heb eigenlijk geen idee. Wat ik wel weet is dat het er heel véél zijn. Wanneer we aan de slag gaan in huis en iemand vraagt aan je; welke kleur wordt die muur? Zeg je al gauw ‘wit’ toch? Je zult niet snel zeggen ‘dat je er RAL 9010 op smeert!’ Toch zegt dit cijfer heel veel over de kleur en dus ook over de basis van je interieur. 

Elk interieur bevat een kleur wit. Of je dit nou veel of weinig toepast, of je nu van kleur of donker houdt, ook in jouw interieur zal er wit aanwezig zijn. In vele huizen is wit de basis van het interieur en ga je vandaar uit aan de slag met kleur. Ook de kleur wit zegt veel over welke woonstijl je toepast. Maar daarover later meer. 

De drie meest bekende wittinten zijn RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. 

RAL 9001


Dit is crème wit. Het is een donkerdere witsoort. Zou je 9001 naast 9010 verven dan zou deze kleur wat geliger/beige ogen. Het doet een beetje denken aan koffiemelk. Deze kleur wordt nog steeds wel gebruikt maar heeft zijn ‘trendtijd’ wel gehad. In de modernere- en nieuwbouw zul je deze niet snel meer tegenkomen. Bij jaren dertig woningen daarentegen zul je deze vaak op de buitenkozijnen treffen. 

RAL 9010


Dit wordt ook wel zuiver wit genoemd. Dit is een kleur die, de laatste jaren, het meest gebruikt zal zijn. Het is eigenlijk een ‘standaard’ kleur wit. Hij heeft wel wat geelpigment in zich, waardoor hij niet heel koel oogt, maar ook niet als crème kleur overkomt. Wanneer je het moeilijk vindt om keuzes te maken en liever geen gok wilt nemen speel je met RAL 9010 op safe. Wil je veel andere kleuren erbij gebruiken? Kijk dan eens naar de wittoon 9016.


RAL 9016


Ook wel ‘verkeerswit’ genoemd. Dit is de lichtste wittint van deze drie RAL-kleuren. Vergeleken bij de andere twee kun je deze gerust als ‘in -en -in wit’ beschrijven. Omdat hier weinig tot geen geelpigment inzit, is deze neutraal en goed te combineren met andere kleuren. Deze kleur past zich eigenlijk aan aan de omgeving. Je kunt van deze kleur wel zeggen dat hij vrij koel is.


Naast deze drie RAL kleuren zitten er nog ontzettend veel wittonen tussenin. Dit komt doordat de meeste wit kleuren niet spierwit zijn maar worden gemengd met geel, roze of blauw. Je zult zien dat je bij verschillende bouwmarkten en verfmerken de mooiste benamingen voor ‘wit’ zult vinden. Zoveel tinten wit! 

Zoveel tinten wit.. maar hoe kies ik de juiste?


Dat is nog wel een klus. En een belangrijke klus! Want geloof me.. je wilt achteraf geen spijt hebben van de keus die je hebt gemaakt. Je doet het niet zomaar over. En zou je dat wel willen? Reken dan op bakken vol tijd en geld. 


We hebben het namelijk niet alleen over ‘een muurtje schilderen’. Denk ook eens aan deuren en plafonds. En ga je voor een huis wat nog gebouwd moet worden? Denk dan ook aan de kozijnen, badmeubelen, keukenkastjes etc.


Wij hebben zelf, bij de aankoop van onze huidige woning, een kast op maat laten maken. We hadden het hele huis geschilderd in RAL 9016. Toen de kast eindelijk klaar was -na weken wachten- en geleverd werd, zagen we dat deze in RAL 9010 was geschilderd. Je zult vast begrijpen dat wij niét happy waren! Gelukkig hebben ze deze overgeschilderd en is het uiteindelijk goed gekomen. Maar probeer vooral dit soort dingen te voorkomen;). 

Stappenplan voor jouw kleur wit


  1. Ga op onderzoek uit. Noteer voor jezelf wat je aanspreekt. Vaak staan in bladen of tv-programma’s wel welke kleuren ze hebben gebruikt. 
  2. Leen een kleurenwaaier van de verfwinkel of haal kleurkaarten op. Als je ze bij elkaar ziet.. welke kleuren spreken je dan aan? Zie je ook het verschil tussen de tonen? Zie je dat de ene wat geler oogt en de ander misschien juist wat roze pigment bevat? Houd ze ook eens tegen verschillende wanden aan (met verschillend lichtinval).
  3. Schrijf de nummers voor jezelf op en vraag hiervan testers aan. Sommige winkels hebben grotere kleurstalen. Zo niet, vraag of ze wat voor je op een a4 blaadje willen verven of koop zelf een tester (heeft niet elk merk) zodat je een groter oppervlak kunt testen. 
  4. Plak de stalen op de muur. En bekijk het een aantal dagen. Kijk ook op verschillende momenten (‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds). Lichtinval kan namelijk heel veel zeggen over de juiste kleur. Bekijk het in het daglicht maar ook bij kunstlicht.
  5. Heb je voor jezelf al duidelijk welke woonstijl je wilt hanteren en met welke kleuren je deze wittint wilt combineren? Probeer deze dan eens naast elkaar te leggen. Wat valt je op? Matcht het of steekt het juist af? Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel groentonen in huis wilt gebruiken dit mooi combineert met een wittoon waar ook wat groenpigment bij inzit. Kies je juist voor roestkleuren in huis? Dan kan een wittoon met wat rozepigment mooi zijn. En wil je een minimalistisch interieur dan zul je snel kiezen voor in- en-in wit (9016) en zeker niét voor 9001 (cremèwit). 
  6. Denk ook na over de deuren, kozijnen en het plafond. Wil je die in dezelfde kleur? Of wil je juist spelen met wittinten? Je kunt met licht en dieptegevoel spelen door verschillende wittinten te gebruiken. 
  7. Welke verfsoort wil je gaan gebruiken? Ga je voor zijdeglans, hoogglans, matte muurverf of bijvoorbeeld kalkverf? Let op: ook al gebruik je bij alle verfsoorten dezelfde kleur wit ze zullen altijd nét even anders uitkomen. Dit heeft met de glans in de verf te maken. Hoogglans lijkt witter dan bijvoorbeeld een matte muurverf ook al gebruik je dezelfde wittoon.

Wil je meer weten over de verschillende verfsoorten en het effect hiervan? Lees dan ook ‘Mat? Glans? Effen of toch een veeg? Welke verfsoort moet ik kiezen?’.  Of ontdek de nieuwste trendkleuren! 

.