Ga naar content

De grote voorjaarsschoonmaak…


Schoonmaakfreak: Check


Toegegeven ik ben best een schoonmaakfreak. Ik ga gewoon niet goed op een vies, stoffig en rommelig huis! Mij zul je niet op de bank zien zitten als er nog vaat op het aanrecht staat en de woonkamer vol gekleurd speelgoed ligt. Je kijkt toch niet fijn naar je lievelingsserie als die-half-uitgeklede-barbie van je dochter je zit aan te staren? Nee, ik wordt dan liever aangestaard door ‘McDreamy’! 

De man vs de vrouw


Dat doe ik sowieso liever trouwens… serie kijken! Veel liever dan poetsen. Daar gaat het vaak ook mis bij mij en mijn man. Mijn man snapt niet dat ik vaak ‘nog even moet stofzuigen’. Nog ‘even’ dat wasje op moet vouwen.


Of welke discussie ook lekker vaak terugkomt in het weekend: Man: “jij had beloofd dit weekend niets in huis te doen!”


(Ik doe alleen even een doekje over het toilet en een scheut bleek.)


Ik: “Mijn god… noem je dit al poetsen? Dan moest je eens weten wat ik alle andere dagen moet doen!”


Herkenbaar? Vertel me alsjeblieft dat wij niet het enige stel zijn met deze eindeloze discussies! Het lijkt er gewoon op dat mannen en vrouwen elkaar niet goed begrijpen op dit gebied. Andere maatstaven hebben. En mannen gewoonweg niet begrijpen dat ‘bijhouden’ heel veel extra tijd geeft om te netflixen. Liever dat dan alle troep en vuil op te laten stapelen zodat je vervolgens in je weekend héérlijk (ahum) uren kunt poetsen! Pardon misschien mag ik niet alle mannen over één kam scheren, de uitzonderingen dan daar gelaten! 


Maargoed deze discussies over huishouden zijn volgens mij al eeuwen oud en daarin zullen wij elkaar vast nooit helemaal begrijpen. 


Waar mijn man en ik het dan wel weer met elkaar over eens zullen zijn, is om jullie niet te vermoeien met alle eindeloze schoonmaaktips voor de ‘nationale’ voorjaarsschoonmaak. Ik heb er namelijk zoveel over gelezen dat we er wel een nationale dag voor uit kunnen roepen. Een vaste dag waarop we allemaal lekker ons huis voorjaar proof maken! Nee… daar doen we je geen plezier mee toch?


Denk je nou… Margot heb je me hiervoor al jouw schoonmaak perikelen met je man laten lezen? Kom je ook nog tot de kern? Namelijk die voorjaarsschoonmaak? Jazeker!

10 facts over de voorjaarsschoonmaak die jij mogelijk nog niet wist:


Zoals ik al aangaf heb ik heel het internet afgestruind. Ik kwam tot meerdere ontdekkingen. Ontdekkingen waarin ik als -die zogenaamde schoonmaakfreak- moet bekennen dat ik al járen de dingen verkeerd aanpak! Het was voor mij dus een besefmomentje. Waarom heb ik dit niet eerder gelezen? Ik zet daarom de verrassendste ‘ontdekkingen’ voor je op een rij en geef ook nog wat tips om dit klusje net wat leuker te maken!


 1. Dat een sopje heerlijk ruikt is een feit! Gooi alleen vooral niet te veel schoonmaakmiddel erin want dat verwijderd juist het vuil minder goed. Wil je dat je huis na de schoonmaak extra fris ruikt? Denk dan eens aan een roomspray! 
 1.  De sneeuw is verdwenen en de zon komt dit weekend er weer aan. Goed moment om je ramen schoon te maken niet? Fout! Door de warmte van het zonlicht verdampt je sopje veel sneller op het glas en dat zorgt dus voor die lelijke strepen op je ruit! 
 1. Ben jij ook zo’n persoon die de stofzuigerzak pas leegt als die écht écht vol is? Alarm! Stofzuigen heeft dan nog weinig zin (want de zuigkracht neemt sterk af). En die fijne etensresten daar in die zak? Juist… die hebben de tijd om lekker te gaan broeien en schimmelen. Deze vooral dus legen wanneer hij voor ⅔ vol is.
 1. Dit doe ik dus altijd fout: neem die planken en vensterbanken lekker niet af met een sopje maar gewoon met een plumeau. Op vochtige oppervlakken ligt het stof namelijk zo weer (ai.. misschien vind mijn man dat ik daarom zoveel poets). Dus met een droge doek of een plumeau en nadertijd stofzuigen is dat klusje zo geklaard!
 1. Weer zo’n weetje waarvan ik denk ‘had ik die maar eerder geweten’: Ga je je vriezer ontdooien? Stop je lege vriezer ‘s avonds vol met handdoeken. De volgende dag haal je de (natte) handdoeken eruit en maak je hem schoon met een sopje gemaakt van schoonmaakazijn. Dag natte bende! 
 1. Ik dacht dat je alleen een dekbed ‘naar buiten’ hangt zodat deze even door kan luchten. Nooit geweten dat de UV-stralen ook het huisstofmijt dood. Lekker een middagje laten zonnebaden dus ;)!
 1. Tip: wist je dat ook zonlicht die vieze vlekken uit bijvoorbeeld rompers haalt? Een natuurlijk bleekmiddel it is!
 1. Over van de zon naar de sneeuw. Voor nu is het een beetje een ‘mosterd na de maaltijd’ tip, maar wie weet voor volgend jaar? Wacht niet met het schoonmaken van je vloerkleden tot de lente. Ga er juist mee in de winter aan de slag door ze (met de juiste kant) in de sneeuw te leggen. Het klinkt misschien wat gek maar dit maakt de kleuren weer helderder en verwijderd het vuil!
 1. De voorjaarsschoonmaak is een mooie gelegenheid om je te ontdoen van alle oude schoonmaakdoeken/dweilen etc. Deze zijn op z’n tijd echt aan vernieuwing toe maar is nou ook precies zo’n ding wat je vergeet. Schaf dus vooraf nieuwe spullen aan en gooi de oude weg. Maakt gelijk een stuk prettiger schoon!
 1. Check vooral die spullen die al ik-weet-niet-hoe-lang in de kast staan. Denk aan je kleding, woonaccessoires, die prullaria die je van schoonmoeder hebt gekregen en maar hebt bewaard uit goed fatsoen. Heb je het een jaar niet gedragen of gebruikt? Breng het naar de kringloop, zet het op marktplaats of ga ermee op de plaatselijke vlooienmarkt staan. Waarom laten liggen als je het nu toch al vast hebt voor de schoonmaak?

Tips om van de voorjaarsschoonmaak toch een feestje te maken


Want als we dan toch moeten schoonmaken kunnen we het net zo goed wat leuker maken!


 • Stel jouw eigen ‘foute Top 40’ playlist op. Speel deze tijdens de schoonmaak lekker hard af! Oh ja, ongegeneerd vals meezingen is ook toegestaan!
 • Trakteer jezelf na de schoonmaak. Bijvoorbeeld: voor elke kamer mag je een glas wijn ‘s avonds ;). Of ga nader tijd heerlijk uit eten!
 • Maak, voordat je gaat opruimen, een wensenlijstje voor jezelf. Welke items (kleding, woonaccessoires etc.) zou jij nog heel graag willen aanschaffen? Houd dat lijstje in je achterhoofd wanneer je opruimt. Geeft misschien nét de doorslag om óók dat ene truitje te verkopen dat je eigenlijk niet meer draagt maar ook niet weg durft te doen. Beloon jezelf nadertijd om van de opbrengsten iets van je wensenlijst te kopen!
 • Zelf werk ik 10x harder als ik samen met iemand schoonmaak. Geldt dit ook voor jou? 

Toch nog niet helemaal klaar om te starten?


Google kan je helpen bij een stappenplan om deze klus te klaren. Er zijn tal van schema’s te vinden die per ruimte weergeven wat te doen. Check ook vooral even de lijstjes waar de plekjes op staan die je normaal altij́d vergeet!


Zo'n checklist staat bijvoorbeeld gewoon op Google!

Daarnaast zijn de tips van oma ook altijd erg handig. Vooral met welke huis/tuin en keukenmiddelen je alles brandschoon krijgt. Ook online te vinden trouwens!


Dan nog een persoonlijke tip van mij: houdt je ook niet van de chemische schoonmaak geuren? Probeer dan vooral de ‘Marcel’s Green Soap’ producten. 


100 % Plantaardig, 100 % vegan en ook de flessen zijn voor de volle 100% gerecycled. Daarnaast zijn de geuren zo lekker dat je bijna vrijwillig elke dag wel wilt poetsen. De geur van sandelhout en kardemom is mijn favoriet!

Via Marcel's ​​

Veel succes met het klaren van deze klus! En onthoud...denk vóóral aan die beloning! 

.