Je kent het wel. Je piekert al weken over dat je interieur ‘saai’ wordt. Je vraagt je af: een ander kleurtje op de muur misschien? Je ziet menige trendkleuren voorbij komen. Je trekt de stoute schoenen aan.. je kiest ook die hippe kleur die je via insta bij iemand tegen kwam. Je pakt de kwast en voor je het weet is die kale witte muur helemaal één met de laatste trend! Je vriend komt thuis, schrikt zichtbaar en loopt nog nét niet rood aan. Blijkbaar is hij iets minder trendgevoelig? Hij snapt niet dat je dit hebt kunnen doen!

Je gaat in het verweer. Ontkent het met hem eens te zijn en ontkent dat het toch misschien een gevalletje ‘ik-weet-me-geen-raad-dus-doe-ik-maar-hip’ is geworden. “Maar schat.. dit is hip. Dit is dé trend van 2020! Jij snapt er gewoon niets van!”

Je bekijkt het je twee dagen aan. Je krabt je achter de oren. Dit is geen gevalletje hip maar in jouw interieur misschien tóch een gevalletje ‘ik heb de plank misgeslagen’.

Komt dit je ook bekend voor? Ik geef toe dat hier ik regelmatig mee te dealen heb gehad.

What’s your cup of color? 1
Foto: Aaina Sharma op Unsplash

Help! Hoe kies ik de juiste kleur?

Voordat je de juiste kleur kunt kiezen heb je eerst nog ander huiswerk te doen. Ik heb het even voor je op een rijtje gezet:

Functie bepalen van de ruimte

 1. Bedenk wat je met de ruimte, die je gaat schilderen, uit wilt stralen. Is dat rust en ontspanning? Geborgenheid? Of wil je je er juist fris en fanatiek voelen?
  De kleur zegt namelijk veel over hoe je je in die ruimte voelt.
 2. Bedenk je welke wand(en) je wilt schilderen? En wat wil je met die wand bereiken? Wil je er een knus hoekje van maken? Wil je het gebruiken om hoogte te creëren? Wil je van de muur een eye-catcher maken? Of schilder je deze juist om eenheid met de andere ruimtes te creëren?
 3. Vraag jezelf af of de ruimte die je gaat schilderen haar eigen sfeer mag hebben. Of wil je dat het kleurpallet aansluit bij de andere ruimtes en ga je er dus voor om juist voor eenheid te zorgen.
What’s your cup of color? 2
Foto: David van Dijk op Unsplash

Kleur bepalen

Wanneer je duidelijk hebt welke richting je met de muur op wilt, ga je aan de slag om de juiste kleur te bepalen.

 1. Is het een enkele wand die je gaat schilderen of ga je de hele woonkamer aanpakken? Bij een enkele wand is het belangrijk om rekening te houden met de andere aspecten uit de woonkamer. Denk aan meubelen, vitrage, andere wanden etc. Wil je de gehele woonkamer aanpakken, dan wil ik je adviseren om eerst een moodboard te maken. Dit zodat je de juiste keuzes zult maken en niet ‘zomaar wat doet’. Houd de site even in de gaten want ik ga ook zeker nog tips geven over hoe jij je eigen moodboard kunt maken.
 2. Kijk eens in bladen, op Pinterest of bijvoorbeeld in je kledingkast. Kijk naar welke kleuren jou aanspreken of juist niet.
 3. Ga met je ideeën naar een verfspecialist of bouwmarkt. Heb je nog echt wat meer advies nodig over welke kleur passend is? Kies dan voor een verfspecialist. Weet je zelf al in welke kleurrichting je het zoekt? Dan kun je ook prima bij een bouwmarkt terecht.
 4. Neem een aantal stalen mee. Kies je bijvoorbeeld voor een roze kleur? Neem dan meerdere stalen mee met verschillende roze tinten en probeer ook eens verschillende verfmerken. Neem ook een andere kleur mee die er dicht bij ligt maar waar niet je eerste gedachte naar uitgaat. Bij roze kun je bijvoorbeeld denken aan een roestkleur. Dit zou je namelijk nog wel eens kunnen gaan verrassen!
 5. Koop niet gelijk een pot verf. Je ziet de kleur bij een winkel in kunstlicht en in een hele andere omgeving dan je eigen huis. Het is belangrijk om de kleur te bekijken in je eigen interieur. Jouw meubels , lichtinval en bijvoorbeeld kunst bepalen namelijk voor een groot deel hoe de kleur uit komt!
 6. Heb je een kleur die je aanspreekt? Probeer deze dan eens op een groter vlak. Bijvoorbeeld op een stuk karton of op een gedeelte van de muur. Om de juiste kleur te bepalen kun je het beste niet alleen deze kleur proberen maar ook twee andere kleuren die er dicht bij liggen. Bijvoorbeeld een tint lichter en donkerder. Dan kun je pas echt zien welke kleur mooi staat!
 7. Laat er een paar dagen overheen gaan. Je zult zien dat een kleur overdag anders uit komt dan ‘s avonds. Zo kom je erachter wat echt bij je past. En voorkom je in een opwelling een kleur te kiezen.
 8. Kies een kleur die jij mooi vindt! Laat je niet te veel leiden door meningen van anderen of wat je op social media tegenkomt. De kleur moet wel bij jou en jouw interieur passen!
 9. Een laatste tip: er zijn verschillende tools om de juiste kleur te bepalen. Van testers om een kleurvak mee op de muur te schilderen tot aan apps om de kleur digitaal in jouw gekozen ruimte te zien. Als je in je appstore op verfmerken zoekt kom je verschillende apps hiervoor tegen. Super handig en vaak ook nog gratis te downloaden.

Zo..hopelijk een goed stappenplan om voor jou mee verder te kunnen. En nou.. hup hup aan het werk;)!

0 Shares:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk
Vintage gallery wall 5
Lees meer

Vintage gallery wall

Het komt je vast bekend voor. Die ene lege muur waar je al weken, misschien wel maanden, over loopt te peinzen. Het plaatje er omheen is perfect! De tafel heeft net een make-over gehad, maar die nietszeggende muur die blijft je toch aanstaren.
Lees meer