Het komt je vast bekend voor. Die ene lege muur waar je al weken, misschien wel maanden, over loopt te peinzen. Het plaatje er omheen is perfect! De tafel heeft net een make-over gehad, maar die nietszeggende muur die blijft je toch aanstaren.

Je weet niet goed welke kant je er nu mee op moet. Dan toch die ene poster of tóch die familiefoto die nog steeds een plekje moet krijgen?

Je kunt stoppen met peinzen, want ik heb dé perfecte muurdecoratie voor je gevonden: een vintage gallery wall! Je vraagt je vast af wat ik daar nou mee bedoel? Hieronder alvast een paar voorbeelden ter inspiratie:

Vintage vs modern 

Om de muur aan te kleden kun je kiezen voor zowel moderne als vintage kunst. Toch is de mix mijn favoriet! Je kunt bijvoorbeeld hippe posters mixen met oude schilderijen. Denk aan schilderijen waar je anders misschien al snel aan voorbij zou lopen, maar neem ze voor deze wand toch maar mee! Je zult zien dat als je als tegenhanger moderne (ingelijste) posters gebruikt, de oude schilderijen weer helemaal in het plaatje van nú passen. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een moderne foto te bewerken met een vintage filter. Bijvoorbeeld door je mooiste trouwfoto een zwart-wit filter te geven. Of die ene mooie foto van je huisdier te bewerken met een sepia filter. Tegenwoordig zijn er zoveel filters te verkrijgen dat er ook vast iets voor jou tussen zit!

Help! waar moet ik beginnen?!

Een gallerywall klinkt inderdaad prachtig. Zo ziet het er ook uit! Maar oh my… waar moet je in hemelsnaam beginnen? Hoe weet je voor welke items je moet kiezen? Hoe weet je wat je wel en niet met elkaar kunt combineren? En bovenal… hoe krijg je deze zo opgehangen dat het niet te doordacht lijkt, maar ook geen ratjetoe? 

Ik ga je stap voor stap meenemen naar jouw gallery wall!

1.Hoe weet je voor welke items je moet kiezen?

Ook voor dit stuk in je interieur geldt: smaken verschillen. Ik ga je dus niet vertellen welke items je wel of absoluut niet moet aanschaffen. Wel wil ik je meegeven dat een gallery wall het mooiste is wanneer je er wat persoonlijkheid in aanbrengt. Ik bedoel hier natuurlijk niet mee dat je groots moet uitpakken met een foto van jezelf. Nee, ik doel meer op dat je kunst koopt waar een verhaal achter zit. Misschien dat je een kunstwerk in de kringloop vindt dat je erg aan je jeugd doet denken. Of je koopt juist een kunstwerk tijdens je vakantie van die plaatselijke kunstenaar daar op dat ietwat verlaten eilandje. You name it! 

Mix deze items met de moderne posters die je veelal online kunt kopen. Omdat deze in alle kleuren en maten te koop zijn kun je deze goed aanpassen aan de rest van je kunst. Wil je meer kleur? Of misschien juist iets meer rust in de poster voor de balans? 

Wil je nog meer persoonlijkheid toevoegen? Wat dacht je van dierbare kaarten die je hebt ontvangen, een poster met een quote die helemaal ‘jou’ is? Of natuurlijk je mooiste foto’s.

Vintage gallery wall 5
Foto via Pinterest

2. Wat kun je wel en wat kun je niet met elkaar combineren?

Mix and match is eigenlijk het keywoord bij het maken van een goede gallery wall. Dit doe je dus niet alleen in de posters maar ook in de lijsten. Mix verschillende maten en materialen met elkaar. Wissel ook in diktes, vormen en eventueel kleuren . Wanneer je alles hetzelfde houdt krijg je een saaie en nietszeggende muur. Dat is dus zeker een ‘no go’!

Vind je het nou lastig om mooie vintage kunst te vinden? Dan zou je ook opzoek kunnen gaan naar vintage lijsten. Doe daar een hippe poster in en je hebt ook een mix and match van vintage vs new.

Gebruik verschillende stijlen in je gallery wall. Het is jouw tentoonstelling! Je mag dus best een grafische print gebruiken en óók een wat lievere print. Of wissel juist zwart-wit met kleur af! Ik bedoel je eet ook niet elke dag gekookte aardappelen toch? Een keer spaghetti is ook best lekker! Stap dus vooral ook een beetje uit je comfortzone en kies niet ‘te veilig’. 

3. Waar vind je deze items?

Het kan best een zoektocht zijn om alle items bij elkaar te zoeken. Vooral de vintage items zijn lastiger te vinden. Dat is niet erg! Het is juist leuk om er langer over te doen en op zoek te gaan naar de schatten onder de posters en schilderijen. Zie het als een nieuwe hobby ;). 

Maar over naar waar je jouw toffe items dan kunt vinden. De beste optie: de kringloop! Op dit moment even niet mogelijk, maar als de winkels straks weer open zijn, kun je bij genoeg kringlopen echte parels vinden. En onthoudt: de aanhouder wint! Het kan namelijk best zijn dat je de ene dag met niets thuis komt en een andere dag juist met drie items. Ook een leuke bijkomstigheid: het kost daar allemaal veel minder! Je hoeft ook zeker niet naar een hele grote stad te rijden om leuke kringlopen te vinden, vaak kun je ook in je eigen buurt slagen. 

Kun je na het lezen van dit blog niet wachten? En heb je dus geen geduld meer om te wachten op de opening van de winkels? Dan kun je naast de online kanalen als Marktplaats en Vinted onder andere bij deze online shops terecht voor de mooiste vintage prenten:

Vooruit… omdat we toch al zo lekker in de tips zitten ook nog een rijtje voor (online) verkooppunten van de mooiste moderne posters:

Vind je het nou best moeilijk om via Vinted of Marktplaats de top stukken te vinden? Houd onze site dan in de gaten! Er komt binnenkort een blog aan over de tips en tricks bij de zoektocht naar de mooiste vintage!

Hoe geef je moderne kunst toch een vintage vibe?

Is vintage kunst niet zo jouw ding? Dan kun je natuurlijk deze stappen ook gebruiken voor een moderne gallery wall! Ga je voor de moderne variant maar zou je het wel leuk vinden om er enigszins een vintage of doorleefde sfeer aan te geven? 

Dan kun je dit ook doen met meubels, verlichting, accessoires of door de muur in een vintage kleur te schilderen. 

Zet een vintage kast voor je moderne gallery wall:

Vintage gallery wall 6
Foto via Pinterest

Of ga voor een (grote)vintage lamp die je in de buurt plaatst! Check deze fijne plaatjes van ‘all the luck in the world’. We hebben niets overdreven met onze tip voor deze online shop niet?!

Style het af met wat leuke vintage accessoires. Mogelijk heb je een keer een erfstuk gekregen of hebben je ouders/grootouders nog een hele zolder vol staan.

Vintage gallery wall 9
Foto via Pinterest

Tegenwoordig is vintage helemaal hot. Hier spelen verfmerken natuurlijk op in. Er zijn daarom tal van toffe kleuren die meteen een vintage vibe geven

Toon wat lef!

We willen van de gallery wall geen rommeltje maken. Neem dus vooral de tijd om de mooiste stukken bij elkaar te zoeken. Maar als je de stukken eenmaal hebt, voeg dan ook vooral een beetje lef toe aan je collage. Dit kun je natuurlijk doen door kunst te zoeken die ‘prikkelt’. Daarmee bedoel ik kunst die misschien wat sensueler oogt, waar emoties van af te lezen zijn of misschien wel kunst met een knipoog. 

Het is ook leuk om wat extra’s toe te voegen aan jouw vintage gallery wall. Je hoeft het zeker niet alleen bij posters, schilderijen of tekeningen te houden! Zoek bijvoorbeeld een paar borden met een mooie print en hang ze er tussen, of een mooie klok! Een poster met een quote doet het altijd goed. En van die knalroze neon letters zijn al he-le-maal tof! Met zulk soort accessoires kun je jouw gallery wall volledig eigen maken.

Op deze plaatjes zie je wat een quote, sensuele posters en neonverlichting doen met je gallery wall. Zonder zou het wat saai zijn niet?

  1. Denk goed na over de compositie van je gallery wall. Leg alle items eerst op de grond om te kijken of de compositie oké is. Je kunt er ook voor kiezen om papier/kranten te gebruiken (in vorm en maten van je lijsten) om de compositie te bepalen. Toch is mijn tip om voor de posters zelf te kiezen. Dan zie je meteen hoe de verhouding is van de prints/kleuren en kom je straks niet voor een verrassing te staan. Niet tevreden? Ga vooral puzzelen met alle lijsten om ze in de perfectie combinatie te krijgen. Zorg dat je helemaal tevreden bent over de compositie voordat je ze aan de muur hangt. Dan wordt het een stuk lastiger om ze nog te kunnen wisselen namelijk!
  2. Gebruik je kleur in je collage? Zorg dan dat deze evenwichtig wordt verdeeld. Het geheel moet in balans zijn. 
  3. Hang de lijsten niet te dicht bij elkaar. Dit maakt het al snel onrustig. Denk ook goed na over of je alle tussenruimtes gelijk houdt of dat je hier in wisselt. Het is beiden prima maar bedenk dit ook alvast tijdens je compositie op de grond. Niet pas wanneer je ze aan de muur hangt. Wil je wel enigszins rust behouden? Dan is mijn tip om de tussenruimtes gelijk te houden.
  4. Nu is het een kwestie van alles goed uitmeten op de grond. Waar zitten de ophangpunten? Waar zitten de tussenruimtes? En hoe verhoudt zich dit tot de muur? Meet dus ook vooral de muur zodat je compositie straks niet teveel naar links of rechts hangt. 
  5. Denk je dat je helemaal tevreden bent? Doe dan de laatste check door op een tafel of stoel te gaan staan en je collage nog eenmaal te bekijken voordat je het ophangt. Heb je net iets meer overzicht
  6. Begin vanuit het midden met ophangen. Werk van daaruit naar buiten. Zet eerst een stipje bij het ophangpunt zodat je zeker weet dat je straks goed zit met de boor.
  7. Een vuistregel is eigenlijk om 1.6 meter boven de grond pas wat op te hangen. Ook kun je de vuistregel hanteren dat het midden van je gallery wall op ooghoogte hangt. Yes, het is inderdaad een hele klus. En een meetlint is zeker niet overbodig. Maar een compositie die gewoonweg niet lekker hangt is ook niet fijn toch?!
  8. Gebruik jij geen kale muur maar wil je het juist ophangen boven dat gave meubelstuk? En komt je wall dan net wat lager of hoger uit dan de 1.6. meter? Dan vooral doen! Dat er vuistregels zijn wil niet zeggen dat jij ze na moet leven;).

Meer inspiratie?

Wij hebben een Pinterest bord voor je met vintage inspiratie. En natuurlijk ook één met de tofste vintage gallery walls

0 Shares:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk