Eens in de zoveel tijd bloggen wij over een tof vintage item, deze keer is dat de Thonet stoel. De stoelen zijn qua design tijdloos en nog steeds razend populair. Misschien heb je ze al eens op internet voorbij zien komen of heb je er zelf een. Ik vertel je in dit blog wat meer over de stoel en het merk zelf!

De vintage Thonet stoel

Het verhaal van de bekende Thonet stoelen begint bij Michael Thonet. Meneer Thonet is geboren in Duitsland, in 1796. In 1819 richtte hij een bouw- en meubelbedrijf op in Boppard. Hij maakte daar meubels, maar dit liep niet zo goed. Nadat schuldeisers zijn eigendommen afpakte verhuisde hij naar Wenen, waar hij opnieuw begon met het maken van meubels.

Vakmanschap

Thonet probeerde van alles uit en kwam uiteindelijk bij het buigen van hout. Thonet maakte gebruik van een bijzondere techniek die nog niet eerder werd gebruikt om stoelen te maken, hij gebruikte stoom om het hout om te buigen. Op de Thonet website staat stap voor stap uitgelegd hoe zij de stoel precies maken.

Het was een revolutionair ontwerp op het gebied van techniek; voor het eerst konden stoelen in massaproductie ontworpen worden en werden ze voor een relatief lage prijs toegankelijk voor een breder publiek. Ook op interieur was het een nieuw ontwerp: doordat het ontwerp zo licht en open was, werd de kamer waarin de stoel geplaatst werd een stuk luchtiger.

Stoel Nr 4.

In 1849 ontwikkelde Thonet de stoel Nr 4, voor het Weense koffiehuis Cafe Daum bemeubeld werd. In deze stoel zie je ook het luchtige ontwerp terug.  

Na zijn deelname in 1851 aan De Wereldtentoonstelling in London brak hij pas echt internationaal door. De jaren hierna won hij prijzen en medailles voor zijn werk.  In Wenen zette hij een atelier op onder de naam van zijn 5 zonen, waar hij de dienst uitmaakte. Daarmee is Thonet een van de oudste familiebedrijven op het gebied van meubels.

Een anekdote vertelt hoe het nieuwe restaurant van de Eiffel toren bekleed werd met de Thonet stoelen. Een stoel viel vanaf het eerste platform (57 meter) naar de grond en was helemaal niet beschadigd! Da’s pas een goed voorbeeld van de kwaliteit van de stoelen.

Vintage blog: De Thonet stoel 6
Via Thonet.de

Iconische ontwerpen

Wat de ontwerpen van Thonet nog meer bijzonder maakt: in 1 kubieke meter passen alle onderdelen voor wel 36 stoelen! Zo waren ze makkelijk te verschepen of vervoeren over de hele wereld. Sommigen denken dan ook dat IKEA hier inspiratie uit opgedaan heeft, de manier waarop zij spullen inpakken is namelijk vergelijkbaar. 

Vintage blog: De Thonet stoel 7
Via Thonet.de

Populariteit van de stoelen

Tot op heden zijn de stoelen nog steeds razend populair. Er zijn een aantal ontwerpen die populair waren en dat ook zeker nog even blijven. De meest populaire stoel blijft toch wel de No.14 stoel. De stoel wordt nu verkocht als Thonet 214 stoel. Deze stoel is ook niet voor niets een van de meest succesvolle fabrieksproducten per wereld. Er zijn op dit moment zes vakmensen die de techniek beheersen om het productieproces van de Thonet 214 van begin tot eind te begeleiden.

Verder vind ik zelf de 404F stoel ook erg vet. De stoel heeft een heel ander design dan de 214, iets moderner. Hij is in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen, van zwart tot geel.

Hoe herken je een echte vintage Thornet stoel?

Er zijn een aantal websites te vinden waar wordt uitgelegd hoe je een echte Thornet kunt herkennen. Het is wel belangrijk om eerst goed te bekijken hoe je kunt zien dat de stoel echt is voordat je er een koopt. De stoelen zijn best prijzig en het zou zonde zijn als hij achteraf nep blijkt te zijn, toch?! Ik heb een engelstalige website gevonden die met plaatjes (yes, daar houden we van) precies uitlegt hoe je een Thornet kunt herkennen. Er zijn namelijk best een aantal variaties op de stempels die in het hout zitten. Als je het niet zeker weet, kun je de schrijver ook een mailtje sturen of een comment plaatsen onderaan de blog. 

Interieur inspiratie

0 Shares:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk