Misschien heb je wel ons blog gelezen ‘9 stijlen binnen het interieur’. Mocht je deze nog niet gezien hebben, pak ‘m er dan vooral even bij! Dat blog gaan we namelijk ook hier gebruiken.

Maar misschien ben jij al wel zó bekend in de stijlen, dat je die helemaal niet nodig hebt..dat is natuurlijk ook goed!

Minicursus ‘pinnen’

Is je hobby ‘interieur’ dan komt het woord ‘pin’ je vast bekend voor. Ben je al aardig thuis in Pinterest? Scroll dan gerust verder naar ‘pinnen voor gevordenen’. Maar lekker blijven hangen mag natuurlijk ook!

In deze minicursus ga ik je precies vertellen hoe je Pinterest kunt gebruiken bij het zoeken naar jouw eigen stijl. Wat kun je inzetten om verder te kijken? Misschien een tikkeltje uit je comfort zone te kruipen? En hoe ga je Pinterest omzetten tot een concreet plan?

‘Pinnen’ voor beginners

Ben je nog zoekende..dan toch eerst even een korte uitleg.

Want pinnen.. dat kennen we toch allemaal? Dat doen we toch dagelijks? En wat heeft pinnen in hemelsnaam te maken met interieur? Zijn dit vragen die ook bij jou opkomen?

Ik bedoel natuurlijk niet het pinnen in de winkel. Ik bedoel, laten we niet kinderachtig zijn, daar heb je helemaal geen uitleg over nodig!

Met ‘pinnen’ bedoel ik het verzamelen van inspiratie. Dit doe je met de meest gebruikt inspiratie-app Pinterest. Eigenlijk betekent ‘pinnen’ het ‘liken’ en dus bewaren van foto’s. Je pint dus de afbeelding die jou aanspreekt.

Misschien klinkt dit nu nog allemaal abacadabra voor je. Want leuk dat Pinterest maar hoe gebruik ik dat dan? Vandaar deze minicursus. Van mij.. voor jou!

Pinterest..why tell me why?

Wanneer je aan de slag wilt met je interieur is Pinterest dé app die je moet gebruiken. Het is echt een múst! Onmisbaar!

Ik zie Pinterest als een gigantische bibliotheek vol met toffe inspiratie. Je kunt hier niet alleen inspiratie vinden op het gebied van interieur maar ook op het gebied van eten, mode…you name it!

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan een paar leuke feitjes om je over die drempel trekken. Wist je dat Pinterest inmiddels 335 miljoen gebruikers wereldwijd heeft? En dat daarvan 56 miljoen gebruikers het inzetten voor inspiratie in en rondom het huis?

Dat ook professionals op het gebied van interieur dit gebruiken? En jij daar weer je inspiratie uit kunt halen? Denk aan winkels, influencers en stylisten!

Genoeg reden om die app gelijk (gratis) te downloaden toch?!

Aan de slag!

Leuk al dat geklets over Pinterest, maar je wilt aan de slag..toch?

Mocht je Pinterest nog niet hebben, download dan eerst de app. Je moet een eigen account hebben om er ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen. Ik ga je geen hele uitleg geven over hoe je een account aanmaakt omdat dit voor zich spreekt. Even in het kort:

  1. Je gaat naar je appstore of pinterest.com >
  2. Je vult je emailadres in
  3. Je kiest een wachtwoord
  4. Vervolgens zie je meerdere afbeeldingen (categorieën) waar je er minimaal 5 uit kiest
  5. Je account is aangemaakt!

Je zult zien dat je gelijk veel foto’s ziet die te maken hebben met jouw gekozen categorieën.

Dit is vervolgens het beginscherm van jouw account. (Je zult waarschijnlijk wel andere foto’s zien omdat je misschien andere categorieën hebt gekozen.)

Let’s pin this! Pinterest voor je interieur 1
Pinterest beginscherm

Nu wil je natuurlijk de app gebruiken om jouw ‘thuis’ te creëren. Ik wil wel eerlijk met je zijn. Deze app gaat natuurlijk niet jouw interieur veranderen, dat moet je toch echt zelf doen! Maar je gaat wel opzoek naar jouw eigen stijl. Een Pinterest moodboard maken waar je verder mee aan de slag kunt. Èn waarschijnlijk kom je ook leuke tips of adressen tegen waar jij je tofste items kunt scoren!

Heb je na de blog ‘9 stijlen binnen het interieur’ een stijl gevonden die je aanspreekt? Begin dan daar!

Maar let op.. soms moet je de stijl in woorden splitsen om een goede zoekopdracht te vormen. Bijvoorbeeld ‘neutral en basic’. Als je dit invoert zul je niet veel vinden waar je echt iets aan hebt. Je komt te uiteenlopende dingen tegen van gordijnen tot aan kleding. Probeer dan eens alleen op ‘neutral’. Nu zie je al veel interieur voorbij komen toch?


Weet je niet hoe je een zoekopdracht invoert? Via de browser zie je boven in je beginscherm een balk met ‘verkennen’ staan. Voer daar je zoekopdracht in. Maak je gebruik van de app? Dan kun je een zoekopdracht uitvoeren door op het vergrootglas icoontje te klikken onderin het scherm.


Je hebt net gezocht op ‘neutral’. En als je zoekt op basic? Wat kom je dan tegen? Ik vooral veel kleding.. jij ook? Maar dat is natuurlijk niet wat we zoeken. Je zult zien dat wanneer je het woord ‘interieur’ erachter zet, de meest mooie interieurfoto’s te voorschijn komen. Probeer het ook eens in het engels ‘interior’. Er komen wéér andere foto’s naar voren toch? Dit is de basis om aan jouw persoonlijke zoekopdracht te beginnen!

Om je een beeld te geven van het verschil in zoektermen zie je hier één foto met alleen ‘basic’ en één foto met ‘basic interieur’.

En nu?

De basis is gelegd. Hierin kun je oneindig doorgaan. Je kunt je zoekopdracht ook specificeren door bijvoorbeeld ‘woonkamer’ of ‘badkamer’ erachter te zetten. Vaak krijg je ook een lijst met andere zoektermen te zien wanneer je zelf een onderwerp invult. Pik eruit wat voor jou van toepassing is.

De volgende stap is het verzamelen van al deze foto’s. Dat doe je dus door ze te pinnen. Je pint de foto door op ‘bewaren’ te klikken.

Let’s pin this! Pinterest voor je interieur 4
Pinnen van een foto

Vervolgens zie je ‘bewaard’ staan. Wil je je pin terug zoeken? Kijk dan onderin bij het icoontje ‘bewaard’. Je ziet dan ‘borden’ en ‘pins’ staan. Je zult hem terug vinden onder ‘pins’. Omdat je net begint met de app vind je de pins nu nog gemakkelijk terug. Maar je kunt deze gelijk het beste categoriseren door borden aan te maken en de pins daar onder te bewaren. Dit doe je door in dit scherm op de ‘+’ te klikken. Vervolgens zie je een scherm met ‘toevoegen aan profiel’ en klik je op ‘bord’. Bij ‘bordnaam’ staat ‘toevoegen’. Geef het een naam die jij passend vindt. Bijvoorbeeld ‘woonkamer’. Je klikt op maken (rechts bovenaan). Je kunt je bord dan ,net als de pins, terug vinden onder ‘bewaard’.

Heb je de pins nog niet onder een bord geplaatst? Dit kan alsnog! Ga naar je pin en klik links bovenin op de afbeelding van de potlood. Er komt dan bovenin beeld ‘pin bewerken’ te staan. Je ziet dan een afbeelding staan waarin die op dit moment staat. Klik op de afbeelding. Je ziet dan alle borden die je hebt aangemaakt. Klik op het juiste bord. Klik rechts bovenin op ‘gereed’ en de afbeelding wordt opgeslagen onder jouw gekozen bord.

Op deze manier kun je verschillende borden maken, alle pins dus categoriseren en gemakkelijk terugvinden. Wel zo handig als je straks ontzettend veel beeldmateriaal hebt.

Heb je al verschillende borden aangemaakt? Dan wordt het pinnen nog gemakkelijker. Op het moment dat je een afbeelding bewaard (rechts bovenin) > zie je vervolgens al je borden> kies je het juiste bord> en de app slaat de foto gelijk voor je op.

Om meer en verschillende inspiratie te vinden wil ik je adviseren om onder de foto naar beneden te scrollen. Er komen daar automatisch nieuwe foto’s die gerelateerd zijn aan jouw foto.

Nog een leuke manier is om de borden van de mensen op te zoeken die een pin van jou hebben bewaard. Als je op het tekstwolkje klikt kun je zien wie jouw foto heeft gepind.

Als je op de melding klikt kom je op een fotocollage terecht (hier staat ook jouw gepinde foto tussen). Klik je op de naam bovenin dan kom je op diegene’s pagina . Je kunt alle borden van die persoon zien en daar weer jouw inspiratie uithalen. Tof toch?! Ik zei het je..deze app is echt èèn must!

Ga vooral veel aan de slag met deze app. Denk je dat je al klaar bent voor de volgende stap? Nog meer gericht te zoeken naar jouw ideale interieur? Lees dan vooral even verder bij ‘pinnen voor gevorderden’.

Pinnen voor gevorderden

Je kent de Pinterest app goed en weet hoe je de basis moet leggen. Je hebt al borden aangemaakt. Weet al redelijk van welke woonstijl je vrolijk wordt..maar je komt toch nèt niet tot een ‘echt’ plan. Je hebt net dat laatste zetje nodig om er echt een feest van te maken? Dan zit je hier goed!

Ik ga je meenemen in jouw zoektocht naar het perfecte plaatje. We gaan ervoor zorgen dat je straks een Pinterest bord hebt waar jij Uber gelukkig van wordt. Een bord die je kunt omzetten in een moodboard en een materialen plan. Maar daarover later meer. Eerst aan de slag!

1. gebruiken van zoektermen

Als eerste stap ga je natuurlijk weer zoeken en pinnen. Neem eens de verschillende woonstijlen als zoekterm! Pin vervolgens alles wat je hiervan mooi vindt. Kijk vooral naar het gehele plaatje en niet zozeer naar een detail. Heb je bijvoorbeeld een toffe woonkamer gezien maar vind je de kast niet mooi? Pin de foto dan wel. Het ‘overall’ plaatje doet er toe. Wat natuurlijk wel kan is wanneer je bijvoorbeeld juist een item hebt gevonden die je aanspreekt, dan zeker pinnen!

2. zoektermen om zetten

In de vorige stap heb je gezocht op de verschillende woonstijlen. Waarschijnlijk heb je al wel enig beeld van wat je wel en niet aanspreekt. Misschien vind je de ene woonstijl geweldig, van een andere woonstijl bepaalde onderdelen en is er ook een woonstijl die je afschuwelijk vindt. Dat is prima! Het gaat tenslotte om jouw interieur!

Probeer eens door te zoeken op die stijlen. Je gaat dit voor jezelf nog concreter maken. Bijvoorbeeld.. je vindt Bohemian héél tof. En je weet al dat je je woonkamer wil restylen. Zoek dan op ‘Bohemian woonkamer’. Vervolgens zie je verschillende Bohemian woonkamers voorbij komen. Van een wit kleurenpallet tot felle kleuren. Wat spreekt je daarvan aan? Wel of geen kleur? Vind je de felle kleuren juist interessant.. zoek dan bijvoorbeeld eens op ‘Bohemian kleurenpallet’ of ‘ Bohemian kleur’. Je zult zien dat je hele verschillende foto’s te zien krijgt. En nogmaals.. pin ALLES wat je aanspreekt!

Bohemian is ook weer onder te verdelen. Vind je de naturel look in Bohemian juist mooi of toch de wat chiquere uitstraling? Zoekwoorden kunnen dan zijn ‘Bohemian naturel’ of ‘Bohemian chic interieur’. En misschien valt het je al op dat de vintage details in deze stijl je aanspreken? Zoek dan op ‘ Bohemian vintage’.

Dit ‘trucje’ kun je ook toepassen op andere stijlen en eindeloos in variëren.

3. Eindeloos pinnen

Met eindeloos pinnen bedoel ik natuurlijk niet om maanden te doen over een bord. Ik bedoel hiermee om ook verder te kijken op Pinterest (en daarbuiten) dan alleen interieur. Want ook deze dingen kun je gebruiken bij je interieur plan. Ik hoor je denken, ja leuk.. en welke dingen zijn dat dan wel? Ik zal je een aantal voorbeelden geven om je op weg te helpen. Maar maak natuurlijk ook zeker gebruik van je eigen creatieve gedachtes;).

Hotels, restaurants en winkels

Op het moment dat je dit leest schiet ook vast bij jou een hotel door je hoofd. Een hotel waar je misschien mooie herinneringen aan hebt of welke ècht op je wishlist staat. Ga voor jezelf na wat je in dit hotel aanspreekt. Ja ik snap je, misschien ook het eten..maar dat is natuurlijk niet waar ik op doel! Wat vind je tof aan dit hotel op interieur gebied? Is het de stijl? Het kleurgebruik? De vibe?

Zoek het hotel eens online op. Dit kan op pinterest of kijk op hen eigen site. Bewaar de elementen die je aanspreken!

Doe dit vooral ook bij restaurants en winkels die je aanspreken. Zij hebben misschien al een beeld gecreëerd waar jij veel inspiratie uit kunt halen!

Je kunt ook andere tools gebruiken om ,op voor jou nog onbekende maar gave hotels, restaurants en winkels te komen. Ze staan vaak in tijdschriften of komen op menig tv programma voorbij. Ook google is natuurlijk een goede hulpbron.

Zoek ze vervolgens op binnen Pinterest of andere online kanalen. En pin vooral de beelden die jouw creatieve brein overuren zal laten maken.

Voorbeelden van hotels:

  • Volkshotel in Amsterdam
  • The Student Hotel (verschillende locaties)
  • the Anthony Hotel in Utrecht

Voorbeelden van restaurants:

  • Tulum in Noordwijk
  • MaMa Kelly in Amsterdam
  • Thomas in Eindhoven

Voorbeelden van winkels:

  • Atelier Sukha
  • Noamay Living
  • Decor Amsterdam

Kunst, mode, reizen

Wat je bovenstaand hebt gedaan ga je ook hier doen. Dit rubriek vraagt misschien enige uitleg. Want oké, hotels en restaurant kun je misschien nog wel inkomen. Die zijn toch ook opgebouwd uit interieur. Kunst heeft mogelijk ook geen verdere uitleg nodig. Maar mode? En reizen?

Laten we beginnen bij mode. Hier kun je veel uit af lezen. Kijk eens naar kleurgebruik. Misschien is je favoriete top wel juist zo gaaf omdat die uit kleuren bestaat die je eigenlijk zelf niet bij elkaar zou bedenken. Als het kleurgebruik ergens zou beschreven staan, had je het topje wellicht nooit uitgezocht. Maar nu je het in het geheel ziet is het juist verrassend mooi! Het is juist een eyecatcher in plaats van een twaalf-in-een-dozijn-top. Noteer voor jezelf dit kleurgebruik of pin er plaatjes bij om een beeld te creëren en neem dit op in je bord.

Kijk ook eens naar het materiaal en heeft het eventueel een print wat je aanspreekt?

Dan reizen. Zijn er landen of steden die je aanspreken? Of is er juist één reisfoto die je magisch vindt? Wat spreekt je hierin aan? Is het de sfeer? Het kleurgebruik? Misschien de authentieke details? Zitten hier elementen in die je graag binnen je eigen interieur terug zou zien? Gebruik dan Pinterest om dit verder uit te zoeken.

Het klinkt misschien iets wat zweverig. En eigenlijk ben ik helemaal nièt van het zweverige. Ik zal het daarom concreet maken. Zoek maar eens op de volgende zoektermen:

  • Marrakech
  • New York
  • Hawaii

Volgens mij hoef ik je niet te vragen of je de verschillen ziet? Is hier een sfeer of element wat je aanspreek en graag terug ziet?

Als ik de steden voor mezelf analyseer zie ik totale verschillen.

In Marrakech zie ik veel kleurgebruik, authentieke details en het straalt warmte uit.

In New York zie ik veel nieuwe gebouwen maar ook afgewisseld met oud. Veel staal, glas, neon. Het doet wat hipper aan.

Daarentegen zie ik in Hawaii veel groen en een azuurblauwe zee terug. Om vervolgens over te gaan in een tropisch plaatje met een oranje gloed van de zonsopgang en palmbomen ervoor. Het straalt voor mij één en al rust uit.

Do you feel me? Pik er vooral uit waar je iets aan hebt.

Voel je het niet? Ook goed.. dan is deze stap misschien gewoon niets voor jou. Even goede vrienden;).

Analyse

Zo.. jij hebt heel wat huiswerk gedaan! Waarschijnlijk heb je nu een overvol bord. En is niet alleen je bord overvol maar misschien ook je hoofd. Het is daarom nu tijd om even ‘los te laten’. Neem letterlijk even afstand van Pinterest. Sluit de app ,laat er een nacht overheen gaan en pak het bord er morgen weer eens met een frisse blik bij. Dan ga je het analyseren.

analyseren

Zie je een rode draad binnen je bord? Probeer vooral naar het ‘overall’ plaatje te kijken en niet naar de details. Welke kleuren heb je veel gepind? Is je bord rustig of juist wat drukker? Welke materialen zie je veel voorbij komen? En welke vormen van meubels? Welke sfeer vind je terug in je bord? Zie je een bepaalde stijl terugkomen? Of heb je misschien juist uit verschillende stijlen invloeden gepind..dat kan natuurlijk ook! Misschien valt jouw stijl gewoon niet in één woord samen te vatten. No problem.. dat is juist tof en interessant!

en dan?

Je weet nu welke elementen je aanspraken en in welke stijl of stijlen je het moet zoeken. Nu is de vraag wat wil je er verder mee?

Ben je laaiend enthousiast over Pinterest en heb je al een goed plan voor ogen dan kun je zeker hiermee verder gaan. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar meubels, kleuren en verlichting die je aan wilt schaffen of wilt gebruiken. Via Pinterest kun je bij leuke adressen terecht komen (maar dat wist je natuurlijk al).

Vind je je Pinterest bord wel gaaf maar is het nog niet concreet genoeg voor je om mee aan de slag te kunnen? Lees dan mijn volgende blog over hoe je een moodboard maakt. Zie het als een vervolg op dit blog. Dus to be continued..stay tuned!

0 Shares:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk