Keramiek is al jaren niet meer weg te denken uit het interieur. Of het nou in de vorm van borden, vaasjes, bekers of bijvoorbeeld een kaarsenhouder is. Voor elke hoek van de kamer is eigenlijk wel een leuk item van keramiek te vinden! Keramiek zelf is al honderden jaren oud, maar zeker niet ouderwets. Ik vind dat keramiek wat aandacht verdient en daarom staat dit mooie materiaal deze week in de spotlight!

Wat is keramiek?

Eigenlijk kan het niet anders dan dat jij thuis ook een item van keramiek hebt staan. Dit is een materiaal die zoveel wordt gebruikt. Toch staan we er vaak niet bij stil uit wat voor materiaal alles bestaat. Daarom even wat ins and outs over Keramiek.

  • Keramiek is een verzamelnaam voor alle voorwerpen die gemaakt zijn van gebakken klei. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, steengoed en porselein.
  • Wist je dat ook ook glas en diamant vallen onder keramiek?
  • Keramiek ontstaat door verhitting, in bijvoorbeeld een oven, soms in combinatie met druk. 
  • De naam komt van het Griekse woord ‘Keramos’ dat staat voor “werk gemaakt van aarde”.

Keramiek en kunst

Keramiek is een materiaal waar veel ontwerpers mee werken! Keramiek komt ook terug in veel interieur stijlen, van landelijke stijlen tot rustigere stijlen zoals de Japandi stijl. Deze week staan er kleine vaasjes in de spotlight. Deze leuke vaasjes zijn gemaakt door José van Alfen. Zij maakt ware kunstwerken. José heeft een passie voor natuur, wat ze heeft meegekregen vanuit haar ouderlijk huis. De landelijke omgeving van de Betuwe en de rivier de Waal vormen de bron van haar inspiratie.

José is begonnen met het maken van kransen en is daarna een bloemen en interieurwinkel begonnen. Nu heeft ze ook een atelier, genaamd Natural Art, waar ze geweldige kunst maakt. Ze brengt in al haar projecten natuurlijke en duurzame materialen terug, dus ook in haar keramiek!

José laat graag haar identiteit zien in haar werk. Ze wil zich onderscheiden met haar producten. Haar passie ligt in het creëren van nieuwe dingen voor in het interieur. Imperfect is perfect!

De vaasjes zijn dus ook niet helemaal perfect, maar dat geeft juist die originaliteit. Geen vaasje is hetzelfde, daarom zijn ze juist heel mooi met elkaar te combineren, zoals hier:

Keramiek in de spotlight 1
Keramiek in de spotlight 6

Voor ieder wat wils

Zelf heb ik een wit vaasje maar José gebruikt ook andere kleuren. Zo is er voor iedereen wel wat moois! Tussen de rest van mijn porseleinen verzameling komt deze naturel kleur helemaal goed uit. Nu heb ik er nog geen bloem in, maar een mooie droogbloem of kaars zal er straks prachtig in staan. Het leuke van dit vaasje is dat hij ook in verschillende afmetingen te koop is, daardoor kun je het goed mixen en matchen. Je kunt natuurlijk alle vaasjes in één keer kopen, maar hoe leuk is het om ze te gaan verzamelen?

Keramiek in de spotlight 2

Ik wil je daarom de tip geven om eens naar een ontwerper/designer te kijken wanneer je een nieuw item wilt kopen. Dit in plaats van de grotere winkelketens. Zo krijg je een uniek item in huis en steun je ook nog eens een ondernemer!

Nog een paar sfeerbeelden van hoe ik het vaasje thuis heb gecombineerd:

Wil je ook graag zo’n leuk keramieken vaasje? Check dan even José’s Instagram.

3 Shares:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk