Droogbloemen! Droogbloemen! Droogbloemen!

Yes.. ik word hier zó enthousiast van! Waar we vroeger al snel bij droogbloemen de associatie legden met het ‘bloemetjes gordijn’ of van die ‘vieze oude’ gedroogde lavendel die het kleinste kamertje een beetje moest opknappen! Nee.. die gedachte is zó (laten-we-zeggen)..2018?!

Tegenwoordig is het hip, trendy en doet jouw interieur niet meer mee aan de laatste trend zonder droogbloemen!

6 styling tips met droogbloemen 1
Foto: Stance Bouwmeester

Dus weg met die ‘ouderwetse’ gedachte. Je mag je van je meest creative kant gaan laten zien. Weer old school knutselen of zelfs misschien ‘drogen’ zoals je dat vroeger vast ook op de basisschool hebt meegekregen? Je-weet-wel met van die dikke boeken die je waarschijnlijk al járen op de zolder hebt liggen!

6 styling tips met droogbloemen 2
Foto: Annie Spratt op Unsplash

Maar goed over tot de orde van het blog! Ik ga je niet vertellen hoe je zelf bloemen kunt drogen, want ik heb daar zelf totaal geen geduld voor. Ik moet toegeven dat ik meer iemand ben van ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’. In dit geval dus ‘waarom zelf drogen als de mooiste droogbloemen kant-en-klaar te koop zijn’?!

Maar heb jij wel het geduld hiervoor.. dan zeker doen. Google wil je hier vast wat over uitleggen!

Voor tips hoe jij deze bloemen de mooiste plek kunt geven in jouw interieur zit je hier dan weer wel goed. Ik heb de research voor je gedaan.. zodat jij gelijk aan de slag kunt!

De do’s van droogbloemen

 • Duurzaam: ze kunnen maanden tot jaren mee.
 • Geen verzorging: droogbloemen hebben geen water nodig en hoeven niet schuin afgesneden te worden. Dus easy peasy!
 • kleurrijk of neutraal: ook droogbloemen kun je net als verse bloemen in alle kleuren krijgen. Je kunt dus kiezen voor een bonte mix of juist gaan voor neutrale kleuren.
 • zelf drogen: mocht je willen besparen en natuurlijk handig zijn.

De don’ts van droogbloemen

 • Iets duurder in aanschaf: de enigste don’t die ik voor je kan bedenken is dat ze vaak iets duurder in de aanschaf zijn dan verse bloemen. Máár aangezien ze maanden of zelfs jaren meegaan en je dus niet elke week nieuwe hoeft te kopen.. tel uit je winst!

Bloemenkrans

Oké dit is voor mij weer een gevalletje ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’. Ik heb erover gepeinsd.. ga ik je uitleggen hoe je een krans maakt of ga ik je vertellen waar je de mooiste kransen kunt kopen en hoe je deze een plek geeft binnen je interieur? In het kader van dat ik wel creatief (styling) ben, maar niet handig (knutselen) ga ik dus voor de tips van het kopen van een krans en hoe je deze de mooiste plek kunt geven. Zonder dat het truttig wordt!

6 styling tips met droogbloemen 3
Foto: Pinterest

Le Fleurieus

Je hebt de tip mogelijk al eerder voorbij zien komen in een ander blog. Toch deel ik deze nog een keertje want.. I love it! De eigenaresse maakt de mooiste creaties met droogbloemen en dus ook de mooiste kransen. In verschillende maten en kleuren. Niet alleen de kransen, wandhangers en stolpen zijn prachtig.. die bruidsboeketten!!! Zelf ben ik inmiddels al 3 jaar verloofd, maar als ik deze boeketten zie dan trouw ik liever nog vandaag dan morgen!

Over op de krans. Zelf houd ik ervan om de krans óf als statement te gebruiken, óf op te laten gaan in het interieur. Dit klinkt misschien wat abacadabra maar wat ik hiermee bedoel is de krans als pronkstuk te gebruiken (dus zonder te veel poespas er rondom heen) of deze bijvoorbeeld tussen verschillende wanddecoratie te hangen. Je kunt ‘m ook lekker nonchalant tussen een paar lijsten op een kast zetten. Of alleen met een mooie kandelaar ernaast.

6 styling tips met droogbloemen 4
Foto: Le Fleurieus

Bloemen in een standaard van klei

Komt die dan.. toch de DIY tip! Maak zelf standaarden voor je droogbloemen van klei. Het is super simpel, goedkoop en je kunt zelf bepalen hoe ‘groots’ jouw bloemencreatie wordt.

Zo maak je het:

 1. Je zorgt voor boetseerklei (zelf drogende klei), een satéprikker en droogbloemen.
 2. Bedenk wat voor vormen je wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld schijfjes maken, vierkantjes of bolletjes.
 3. Voor de schijfjes en vierkantjes is het het mooiste als je de klei tot een zelfde dikte rolt.
 4. Voor de bolletjes kun je gewoon een ‘pluk’ klei tot een bol draaien. Ze worden dan waarschijnlijk wel ongelijk maar dat vind ik juist charmant. Wil je wel allemaal gelijke bollen: rol dan één rol van het deeg en maak deze in gelijke stukken waar je een bol van draait. Omdat het handwerk is kan er altijd wat verschil in grootte en vorm zitten.
 5. Kies je voor schijfjes of vierkantjes dan pak je een voorwerp die je in de klei steekt. Bijvoorbeeld een glas of een steekvorm voor koekjes etc.
 6. Je zorgt dat van alle vormen die je hebt gemaakt de onderkant plat is zodat de standaard blijft staan.
 7. Vervolgens maak je er een klein gaatje in met een satéprikker. Bij de bloemen met een sterkere steel is dit niet nodig.
 8. Je knipt de bloemen af op de lengte zoals jij dit wenst. Tip: zelf vind ik het mooi om te spelen met verschillende lengtes.
 9. Je sorteert de droogbloemen die je per standaard wilt hebben. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een enkele bloem te gebruiken voor een minimalistisch effect. Of bijvoorbeeld juist drie bloemen in één standaard. Wanneer je voor meerder bloemen kiest wil ik je wel de tip geven om een oneven aantal te gebruiken. Je zult zien dat dit mooier uitkomt dan bij een even aantal.
 10. Je laat de standaard nu aan de lucht drogen. Wanneer deze hard is kun je ze neerzetten waar je maar wilt. Ga voor minimalisme door een enkele standaard te gebruiken of ga voor een groots effect door ze te groeperen.
 11. Mocht je de klei kleur niet mooi vinden dan kun je er ook voor kiezen om deze te schilderen in jouw favoriete kleur!

Bloomon

Over standaarden gesproken. Bij Bloomon kun je een Flowergram bestellen. Dit bestaat uit een houten standaard met verschillende droogbloemen. Deze wordt in een luxe verpakking bij jou door de brievenbus afgeleverd. Niets knutselen.. alleen de bloemen naar jouw wens neerzetten!

6 styling tips met droogbloemen 7
Foto: Bloomon

In een fotolijst

Het spreekt voor zich.. droogbloemen inlijsten. Je kunt ervoor kiezen om ze ‘los’ in te lijsten of met een mooie achtergrond. Zelf ben ik fan ‘handgeschept papier’. Dit papier oogt wat ruwer en de kanten zijn niet strak afgewerkt. Het is in meerdere kleuren verkrijgbaar. De bloem komt door dit papier nog mooier uit!

6 styling tips met droogbloemen 8
Foto: Pinterest

In een stolp

Een stolp, een glazen box of een gaaf vitrinekastje! Je kunt zoveel kanten op met droogbloemen. Het ligt er natuurlijk ook aan voor welke stijl je wilt gaan. Ik vind zelf een stolp wat romantischer en liever ogen. Een zwarte stalen box maakt het ‘tuttige’ van de droogbloemen juist weer stoer en modern.

Om de droogbloemen stabiel in de stolp te plaatsen kun je de tip gebruiken die ik heb beschreven bij ‘bloemen in een standaard van klei’. Maar heb je zelf een goed idee.. be my guest;)!

6 styling tips met droogbloemen 9
Foto: Pinterest

In kleine vaasjes

Ook hiermee kun je eindeloos variëren. Zet een vaasje met een minimaal aantal droogbloemen bijvoorbeeld voor een mooie foto als een soort van ‘finishing touch’. Of zet verschillende vaasjes bij elkaar. Het is mooi om altijd met verschillende hoogtes te werken. Ook kun je ervoor kiezen om verschillende vormen te gebruiken. Houd je wel van een beetje bont? Ga dan ook voor verschillende gekleurde vazen. Wil je juist meer éénheid? Houd het dan gewoon bij één kleur of ga voor transparant glas.

Is één kleur nog niet genoeg eenheid voor je? Dan kun je er ook voor kiezen om de vaasjes te ‘bundelen’ door ze bijvoorbeeld in een vitrine kast te zetten.

Er zijn ook gave flessen te koop waar je droogbloemen in kunt plaatsen. En zelfs flessen waarbij je het af kan maken door er een kaars in te steken en jij dus je eigen kandelaar creëert.

Bries aan Zee

Dit is de perfecte site voor jou om aan droogbloemen te komen voor al je creaties. Bij hun kun je per soort bloem een bosje bestellen. Kies je dus alleen voor tarwegras? Of ga je voor een mix en bestel je verschillende bosjes? Houd je wel van een verrassing? Dan hebben ze nu ook een droogbox te koop. Dit is een verrassingsbox met verschillende soorten bloemen in verschillende kleuren. De box is in verschillende maten te koop!

6 styling tips met droogbloemen 10
Foto: Bries aan Zee

Muurhanger

Je zou denken dat het ingewikkeld is.. maar niets is minder waar! Er zijn natuurlijk genoeg manieren om een muurhanger te maken. Maar omdat ik, zoals al eerder verteld, totaal niet handig ben ga ik natuurlijk voor de simpelste methode.

En dat doe je met.. jawel.. een broekenklem! Je legt laagje voor laagje de droogbloemen er tussen. Hoe meer laagjes hoe voller de bos natuurlijk. Vervolgens doe je de klem dicht. Je kunt de stelen die boven de klem uit steken op gelijke hoogte af knippen (of niet). Zoek er een leuke haak bij om de klem aan op te hangen.. et voila!

Daarnaast zijn er natuurlijk nog talloze manieren. Maak bosjes en hang ze aan een stok. Of maakt ze vast aan een raster of (kippen)gaas.

Ps. Wist je dat je met kippengaas en pampaspluimen ook een hangend object kan maken voor boven een eettafel? Het lijkt me een hele klus. Maar hé.. in deze gekke tijd hebben we misschien best wel wat tijd over niet?

Heb je nog vragen of juist tips over droogbloemen? Ik hoor het graag!

10 Shares:
1 reactie
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk